lördag 20 april 2013

Trädgårdsmässan i Älvsjö


Något nytt, någonting gammalt… En nyhet på mässan var en skottkärra som man kan tippa ned ända i marknivå, och på så vis lasta på tunga jordsäckar eller färdiga blomsterurnor. Företaget hette Loadbarrow. Något som däremot har hängt med jättelänge är den vattensprutande blomman – still going strong….

Nya var förstås alla balkongerna och idéträdgårdarna, medan installationen med en klänning var gjord av diverse återvunnet plus färska blommor.

En bra nyhet var kartan man kunde ta vid ingången. En dubbel A-4 i lite kraftigare papper där de olika avdelningarna var angivna – idéträdgårdar, balkonger, fågelholkar o s v. Och utställarna i kronologisk ordning med angivande av monter. Alla gratisföredragen fanns på baksidan. Jättebra idé! Mässtidning fanns förstås också. Den är ju rolig att ha när man kommer hem, men klumpig att navigera efter.

Fågelholkarna är alltid roliga att titta på. Där finns det ung kreativitet! I år fanns det ett holkhotell med fyra ”rum”, en nalle (!) som fågelholk, och en stor mobiltelefon. Bl a. Den som vann var en betydligt mera jordnära och traditionell holk, av en stam med barktak.

Holländarna var förstås där med alla sina lökar – och som vanligt hade de extra priserbjudanden…

Sätt att bekämpa diverse obehöriga djur, insekter och sniglar fanns det ju också. Mest originellt var kanske en uggla i naturlig storlek som satt och vred på huvudet med jämna mellanrum. Den skulle sitta på en brygga, för att hålla undan nedsmutsande måsar!

Hantverk, pynt, fröer, trädgårdsböcker, vackra eller lustiga blommor hör också till på mässan. De olika specialsällskapens montrar är alltid intressanta att besöka. Det märks också att det ligger i tiden att odla ätbara saker. Gärna får det vara både gott och vackert, som i Koloniträdgårds-förbundets täppa och på balkongen som hette Kolonistens längtan.

Årets” olika varianter utsågs också förstås, eller åtminstone meddelades där. Årets perenn är dagliljan, uppskattad och vacker. Årets pelargon heter Velvet Red, och är sammetsröd med mörka stjälkar. Årets trädgårdsbok blev ”Odlarens handbok” av André Strömqvist. Till vinnare av Årets täppa (fyra olika trädgårdsmänniskor får göra en liten täppa medan publiken tittar på) korades Inger Palmstierna. Nordiskt Mästerskap i trädgårdsanläggning, som utfördes i ena änden av lokalen under mässdagarna, vanns av det svenska laget. Gröna pennpriset togs av västerbottniska Mariana Mattson.

Årets fågelholk blev alltså Stockholken, gjord av Vildmarksgymnasiet i Hylte. Årets balkong hette ”1 balkong och kök”. Inte alla ”balkonger” såg särskilt balkongaktiga ut dock, och det tycker jag är en klar nackdel.     Som t ex ”Kalifens fest i renässansträdgården”, med stenbord där vattnet rinner. Det var en jättefin liten trädgård – men balkong, inte ett dugg!

Idéträdgårdarna är ju alltid jätteroliga att utforska. Vinnare i år blev Näsuddens Handelsträdgård med sitt bidrag Gröna Raster. Tvåa blev Rosendal (som jag själv nog hade föredragit som vinnare), och trea Frodas. Himmelstalundsgymnasiet, Skansen och Skillebyholmsskolan hade också fina utställningsträdgårdar.

Mycket folk var det på lördagen – inte minst i lunchkön! Och mycket att se fanns det förstås – så mycket att vi faktiskt inte hann med riktigt allt, fastän vi var där 10.00-18.00. Så dagen var välfylld!

Hemma i Eskilstuna är väl nästa trädgårdsbegivenhet marknaden i Rademachersmedjorna med hantverk och växter. Den äger rum den 11 maj mellan 10.00-14.00. Föreningen kommer inte att delta denna gång, men man kan ju delta där privat. I så fall kontaktar man Varp & Veke, Marianne Andersson, 070-558 40 27. Eller mailar till: varpoveke@telia.com .  Om man har enbart växter och eget bord är det ingen kostnad att delta, men man måste anmäla sig i förväg. (Vill man delta med hantverk eller loppis-prylar kostar det 200:-).

/ eo
(För större bild - klicka på fotot!)
   
Vinnaren - "1 balkong och kök"


Balkong? "Kalifens fest i renässansträdgården"


De 10 nominerade fågelholkarna


.....and the winner is... "Stockholken"!


Näsuddens handelsträdgård tog guld bland idéträdgårdarna


Tvåan, Rosendals trädgård, visade bl a vackra grönsaker


Ljuvliga vårblommor, Rosendal


Löfte om vår!


Tredjepristagaren Frodas växthus - som en rymdfarkost


Skillebyholmsskolans trädgårdsinstallation i entrén


Skansen visade upp en skånegård. Den
idéträdgården blev f ö allmänhetens vinnare


Himmelstalundsskolans arrangemang med en rosa cykelKoloniträdgårdsförbundet hade en fin täppa,
med grönsaker och blommor blandat


Jättetjusig kolonistrabatt med blommor, örter och rödkål!


Även balkongen "Kolonistens längtan" hade en mix av grönt och blommor


St. Paulia-sällskapet visade bl a upp detta exemplar.
Mera häftig än vacker kanske?


Det finns sällskap även för köttätande växter - även de kan vara vackra!


Vackert hantverk - en väggljusstake av tunn svart järntråd


Tänk att frökapslar kan vara så dekorativa!
Den längst till höger visar faktiskt en scillafrökapsel


Fyndkorg med fyndkorgar i


Roligt pynt, små gelékulor som suger upp vatten
 kan göras fina arrangemang med


Man kunde köpa sig en uggla...


Pampiga och ändå rådjurssäkra blommor


Holländska lökstånd fanns det förstås


Återvinningsklänning med levande blommor


Detta var klänningen gjord av


En skulptur kan väl inte vara mera levande än så?


Den gamla hederliga sprutande blomman - försiktigtvis inburad...


Detta kändes nytt - stickade krattskaft!

Och med dem sätter vi punkt för detta års trädgårdsmässa!

.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar