onsdag 28 november 2012

Pyssel i advent


Decoflor blomsterhandel har flera kurser till advent i att göra arrangemang av olika slag. Karin ordnar bl a en kväll för föreningens medlemmar, när vi får släppa loss vår kreativa ådra (fast förstås med god hjälp...)

Den här gången blev det ett arrangemang med en stor röd amaryllis (i knopp än så länge, förstås) som fick sällskap av ett vaktelbär - den där lingonliknande växten med stora fina röda bär. (Gaultheria. Den senare kan planteras ut i trädgården till våren om den klarar inomhusklimatet så länge - men det verkar som om härdigheten är lite tveksam, efter vad jag sett på Nätet.) Mossa överst i krukan, och sedan var det bara pyntandet kvar...

Mikadopinnar som en "korg" omkring, som man kunde hänga trähjärtan eller andra trevliga saker i, och så släpptes vi lösa i pyntburkarna, där det fanns kanelstänger, apelsinskivor, pyttesmå röda äpplen (riktiga!), band och allt möjligt annat lockande. Trots att grunden var densamma för alla blev de färdiga alstren ändå ganska olika till slut!

Efter glögg, mandarin och pepparkaka fortsatte vi med att pynta upp ett blockljus. I nederkanten på ljuset tryckte vi in långa nålar med ett härta eller en stjärna ytterst och sedan virade man tunn tråd runt "ekrarna", så att det blev som ett glänsande spindelnät. Därefter var det dags att pynta upp arrangemanget med mjuka enrisliknande kvistar (inte enris, men äkta vara för det) och tillbehör i form av pyttesmå tomtar, julkulor, spansk mossa, band, näverhjärtan och annat fint. Vi var nog ganska så nöjda allihop med slutresultatet!

Till första advent kommer julsidan att läggas ut också (på Trädgårds-föreningens hemsida). Där kommer att finnas mera inspiration till fina julgrupper och tips om hur proffsen sköter om sina julblommor. Goda råd om "allergifria" blommor finns det också där och länkar till bra sidor om vintermatning av småfåglarna.

Jag ser fram emot att få sätta adventsstjärnor och dito -stakar i fönstren till helgen. Härliga ljuspunkter i vintermörkret!

/  eo

(Om man klickar på bilden blir den lite större...)

Nu börjar vi!


Först en knoppig amaryllis och så ett vaktelbär


Irene jobbar med sitt arrangemang


Härliga glasburkar fulla med pynt!


Här skapas det julblommor!

Snart färdigt

Fint med hjärtan i toppen


Spansk mossa i kanten - den grå växten som växer utan jord...


Glatt samspråk i fikapausen


Snyggt pyntad amaryllis


De små tomtarna var jättesöta!


Lika - men ändå så olika!


Karins medhjälpare visar hur man pyntar upp ett ljus

Så här börjar man, med nålar och metalltråd


Sedan klistras mjuk grönska på "nätet"


Pricken över i blir sedan lite trevligt pynt


Så här fint kunde resultatet bli!


Färdigpyntade blockljus


Närbild på några av ljusen

.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar