lördag 24 november 2012

Ljus i november

.
Det finns en rar vitblommande krukväxt som heter novemberljus - och man kan verkligen behöva lite ljus i denna mörka månad! Någon sådan blomma har inte jag i mina blomfönster - men däremot den blåblommande släktingen Plectranthus Lavendar. Den har dessutom vackert lilafärgade baksidor på sina sträva blad.

Några av pelargonerna som stått ute i sommar står kvar uppe i fönstret, där jag hoppas att de ska gå att övervintra. Fortfarande har de några små blommor kvar också.

Roliga att vänta på är ju den knoppande amaryllisen och dito hyacinten. Hyacinten är lite "fusk". Den står visserligen i ett hyacintglas med långa vita rötter, men den är köpt jordplanterad i liten kruka och sedan har jag sköljt bort jorden bara. Kändes lite roligare än att bara låta den stå kvar i krukan.

Några av mina gamla vanliga krukväxter visar också framfötterna nu. Den höga bladbegonian med glänsande gröna blad med röda baksidor har några små blomklasar i rosa. De är så välkomna!

Nere i gillestugan blommar fyra olika St Paulior fortfarande snällt och likaså står novemberkaktusen i blom. T o m i tvättstugan finns det en blommande kruka - en rosa ruellia (vet inget svenskt namn på den - någon som vet?). Lite spretväxt men med sammetsmjuka blad som är rödaktiga på baksidan.

Nästa helg är det dags att tända det första adventsljuset! Och julmarknad i Rademachersmedjorna. Det ska bli roligt att gå och titta på de nya Munktellgranarna också - gjorda av kreativa elever på Folkhögskolan.

Sedan är vi redan inne i julmånaden december!

/  eo

(Som vanligt - klicka på bilden om du vill ha den lite förstorad!)

Roligt att vänta på att amaryllisen ska börja blomma!


Hyacinten slår snart ut - och det kommer ytterligare en knopp


Engelsk pelargon och äppelblomspelargon


Bladbegonia med lite blommor


St pauliorna blommar snällt fortfarande


Novemberkaktusen håller tiden bra!


Blå plectranthusblommor, släkt med novemberljus


Den rosa ruellian lyser mot den blå tvättstugeväggen

.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar