torsdag 14 juni 2012

Vårblommande Holland

.
När maken och jag var i Holland i april tog vi förstås en massa bilder på tulpaner och andra trevligheter. Kanske ni vill få ett smakprov?

Blomsterparken Keukenhof är fantastisk, massor av lökväxter, och väldigt snyggt hopkomponerade. (Och det är inte fråga om några sådana där futtiga små 5-pack med lökar heller...) Lökfälten på vägen dit är ju också en sevärdhet.  Tala om färgrikedom!

Blomsterparaden består av både privatbilar (och cyklar och andra fordon) och företagsfordon - och så de stora flottarna med uppbyggda scenerier, och där hela mönstren består av massor av små blommor, från t ex hyacinter. I år var temat Media, och det hade man löst på olika sätt - "Från brevduvor till Twitter-fåglar" hette en, "Säg det med blommor" en annan. Paraden rullar - och cyklar och går (drillflickor och orkestrar) hela 4 mil, mellan Nordwijk och Haarlem. (Fast man har paus på två ställen, med möjlighet att göra byten). Börjar på morgonen och håller på hela dagen! I år regnade det en hel del... Vi som tittade på kunde ju ha regnkläder, men vi tyckte verkligen synd om de tunt klädda drillflickorna och orkestrarna med sina ömtåliga instrument.

Det sista resmålet för blomsternördarna från Sverige (en pensionärsförening från Brännkyrka i första hand) var Floriaden. En växt- och inspirationsmässa som hålls vart 10:e år i Holland, på olika platser varje gång. Den här gången i Venlo, i närheten av Maastricht. Den löper hela säsongen fram till i höst, så  nu tidigt på våren var det ju mycket som inte hunnit komma igång och växa till sig - och framför allt blomma förstås... Därför kommer utställningen säkert bara att bli bättre och bättre vartefter året går.

Där finns hus och trädgårdar från olika länder som Kina, Belgien och Sri Lanka, inspirationsträdgårdar av olika slag, informatiom om t ex bin och honung, varmväxthus, utställningshus med härliga blomster-arrangemang och en hel del annat. Och ätbara saker, som t ex stora, färska, skalade potatisar, som skars som en spiral och sedan friterades direkt och saltades. Det var jättegott! Det fanns även möjlighet att titta på olika slags underhållning och att handla trädgårdstillbehör - och souvenirer... Om man ville få en bra överblick kunde man även åka med linbana tvärs över det stora utställningsområdet. Det hade nog varit intressant, men det hann vi inte med. Vi hade sex timmar på oss - och det räckte ju dåligt ändå för oss, som vill fotografera mycket... Men så är det ju alltid på gruppresor - några tycker att man stannar för kort stund och andra alldeles för länge. Trötta fötter hann man förstås få!

Keukenhof och Blomsterparaden finns ju varje vår - en resa dit rekommenderas verkligen varmt!

/  eo


Keukenhof, den fina blomsterlökparken i Lisse.
Öppen bara under vårsäsongen:

Lökfält och kanaler


Kvarnen i Keukenhof


Ett hav av tulpaner


Just utslagna träd


De blå fritillariorna var så fina


Barkklädsel och matchande blomning


Även orkidéer fanns i växthuset


"Walk of fame". Här en tulpan döpt efter Rubens


Ljuva tulpaner, nästa som äppelblom


Snäll drake på Keukenhof


Mellan Nordwijk och Haarlem rullar Blomsterparaden hela dagen:


Blomsterexplosion på biltak i Paraden


Sfinxen var helt gjord av blommor


Brandbilen var också blomprydd


En stor tidningsläsare


Även cyklarna på taket var blomsterprydda


"Säg det med blommor"


Tekanna med kopp - kul idé


Nej, inte kirgislökar - utan toaborstar!
Bilen tillhörde en städfirma nämligen


Vilka stjärtfjädrar!


Stilig papegoja


På Floriaden kunde man hitta detta:


Buxbomfigurer i mängd

Läckra vita jättekrukor


Raffinerad brudbukett


Vasvackert!

.

(För att få en större bild - klicka på fotot ...)
P.S.  Om du vid tillfälle skulle vilja titta på fler Hollands-bilder så ligger resan i fem delar på Flickr.com.  Del 1 visar sightseeing i Amsterdam, del 2 är i Keukenhof, del 3 Blomsterparaden och porslinsstaden Delft, del 4 Floriaden och del 5 är en rundvandring i den gamla gulliga staden Maastricht.  Bilderna ligger på www.flickr.com och där skriver man sedan surfinafoton i rutan uppe till höger, på nästa sida klickar man på "people" och på den sidan man sedan får upp klickar man då slutligen på "surfinafoton"  (Står en bit ner till vänster, med en fyrkantig gubbe som ikon.) Där kan man då välja de olika Hollands-sidorna - eller kika på Norge-bilder eller annat om man vill.   D.S.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar