torsdag 26 april 2012

Trädgårdsmässan - Del 3. Saker att köpa

.
På en trädgårdsmässa kan man hitta många olika sorters saker att inhandla. Förutom krukväxter, trädgårdsväxter, fröer, trädgårdsredskap och holländska blomsterlökar (i oändligt antal) som alltid finns till försäljning, brukar det även finnas en del nyheter. En del praktiska och andra mera dekorativa eller lustiga. (Alla minns väl den vattenkastande blomman som var populär för några år sedan?) En del saker kan man inhandla direkt på mässan, andra beställa från tillverkaren eller handla i fackhandeln hemma.

Koifiskar kunde man nog inte köpa på plats, men djur är ju alltid ett populärt inslag. Snygga balkonglådor som bestod av en innerpåse av galon och en ytterdel av korg, var riktigt trevliga. Många sorters växtstöd fanns det - både till nytta och till prydnad. En ny sorts växtlampor såg vi på mässan, och man utlovade mycket snabb utveckling t ex av salladsfrön hemma i köket. Normalt är jag inte förtjust i konstgjorda växter men här fanns det handgjorda blommor av deg, som faktiskt var ganska bedårande. Man kunde skaffa sig ett levande staket, av någon slags pil gissar jag. OdlaNu har haft till försäljning en ny sorts vindspel, och sådana fanns också med. De består av rörliga delar med en glaskula i mitten, och ser väldigt spännande ut när de snurrar. Där fick jag strängeligen tillhålla mig själv att hålla i plånboken. Något som jag aldrig sett förr var "snigelklockor". Det var något medel mot mördarsniglar som man häktade fast inuti en slags "klocka", där inte barn och husdjur kom åt det. De såg i alla fall ganska roliga ut! Säkert var det även många nyheter jag missade...

För vår del blev det enda som fick följa med hem en pytteliten konstgjord guckusko i en kruka stor som en fingerborg, och en lång stångsekatör att klippa fruktträd med. Och m-å-n-g-a broschyrer!

I nästa blogg tittar vi på några av de inspirerande balkongerna och idéträdgårdarna!

/  eo

(klicka på bilden om du vill ha den lite förstorad)

Koifiskar att ha i trädgårdsdammen


Hopfällbar balkonglåda med korg utanpå


Hopfälld låda, med galon inuti


Stiligt i rabatten


Rostigt järn kan också vara snyggt


Mera konsthantverk än stöd kanske


Lampan sades skynda på växtprocessen


Orkidéer och andra blommor av bröddeg


Staket eller stöd som växer


Fina vindspel, som ska ses i rörelse


Snigelklockor - det var något nytt!


Handmålade var de också...

.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar