tisdag 24 april 2012

Trädgårdsmässan - Del 2. Vinnarna

.
Många olika vinnare koras under Trädgårdsmässan i Älvsjö. Bl a finaste fågelholken, årets trädgårdsbok, bästa idéträdgården och bästa balkongen. Årets pelargon tillkännages också där - årets perenn är ju redan utsedd.

Det var inte så många fågelholkar med och tävlade i år - eller också hade de valt ut tio av dem. Den som vann var dock en värdig vinnare. Den hette Birdie, och bestod av en bit golfbana (minigolf), hålet som fågeln skulle flyga in i var från en golfbana och det satt korsslagna klubbor som garnering överst. Snyggt och förstås vitsigt.

Titeln Årets idéträdgård vanns av Rölunda Gård, med sin gamla drivbänk med grönsaker och med ett fint litet hönshus, där vita silkeshöns spatserade omkring. Min egen favorit var nog Skillebyholm, som hade gjort ett vardagsrum med grönsaker. Zetas och Säbyholm kom på andra resp tredje plats.

Årets trädgårdsbok blev Åke Truedsons "Odla dina egna grönsaker". Det verkar som om grönsaker är inne nu, både att odla och att läsa om.

First Yellow hette pelargonen som vann - och som förstås var gul då, blekt gul. Nog har vi väl sett gula pelargoner förr, men vanliga är de ju inte.

Till årets perenn har f ö redan tidigare utsetts bolltisteln. En snäll vackert blå långblommare.

Som bästa balkong utsågs Hållbart hyresboende, utförd av Stockholmshem. Även här handlade det mycket om att odla ätbart i liten skala. Man hade hittat på lite ovanliga odlingskärl, och hade bl a en självbevattning med hängande konservburkar med bevattningstrådar emellan. Det var meningen att man skulle kunna få lite klimatsmarta tips. På andra plats kom Gudrun 86, och på tredje Reuse & Amuse (= återanvänd & roa).

Den nya blomsterbindningstävlingen, som Interflora stod för, visade upp massor av kreativa, roliga och vackra bidrag. Den som vann hade jag för egen del nog placerat ganska långt ned på listan, men domarna hade väl andra bedömningskriterier. Det var i alla fall en mycket givande avdelning på mässan!

Mer om mässan kommer om några dagar - då handlar det om lite roliga saker man kunde köpa på sig!

/  eo

(Som vanligt gäller att om du klickar på bilden blir den lite förstorad!)

Laddat för odling på den vinnande balkongen


Rölunda Gård med odling i gammal drivbänk


Rölundas silkeshöns var charmiga


De tio tävlingsbidragen i årets fågelholk


Birdie - en värdig vinnare


Vinnare i blomsterbindning 2012


First Yellow, den milt gula vinnarpelargonen


Bolltisteln, årets perenn, en gammal bekant


Den vinnande trädgårdsboken

.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar