torsdag 19 april 2012

Trädgårdsmässan - Del 1. Allmänt

.
Ju närmare vi kom Stockholm, ju mera snö var det på marken. Där uppe hade de ju fått 1-2 dm snö dagen innan. Sädesärlan som hoppade omkring utanför mässan kände sig nog ganska förbryllad!

A-hallen hade förlängts något, och alla "sällskapen" fanns numera närmast huvudingången. Det var ju söndag, så på morgonen var det ingen större trängsel. Senare på dagen blev det ganska fullt - alla visste ju att det var sista dagen, och att många priser skulle dumpas under eftermiddagen. Vi såg fina pelargoner som kostade 100:-/3 st på morgonen men 100:-/6 st senare - och kanske ändå mindre... Men det fanns ju dyra pelargoner också - bl a stora tulpanpelargoner som kostade 245:- hela dagen. Som vanligt fanns det gott om holländska lökstånd, och där fick man ju också fler och fler lökar för pengarna vartefter dagen gick. Grönsaker fanns i flera montrar, bl a i pallkragar.

Något snopna blev vi över Gunillabergs monter. Där fanns visserligen en ståtlig häck i järn som var inklädd med klätterväxter, men på den stora golvyta som den inramade fanns bara två bord med tillhörande stolar. Sparsmakat - i värsta laget! Några favoriter, som Liseberg, saknade vi också. Årets fågelholkar var bara 10 till antalet, var det inte fler skolor som var intresserade i år? Lite rörigt var det också om var de olika föredragen skulle vara och när. Det var var väl det som var på minussidan. Men plussidan vägde förstås över - rejält!

Visst fanns det spännande saker att titta på! Balkongträdgårdarna är ju alltid roliga (de låg som en fyrkantig ö mitt i lokalen denna gång, vilket kanske något förtog själva balkongkänslan). Idéträdgårdarna är alltid imponerande - vilken storsatsning och kreativitet det finns på många håll där! Interfloras SM i blomsterbinderi var verkligen pärla - en premiär med mersmak. Bland blommor till salu fanns knoppig magnoloia Susan och en lustig blå snokört "echium webbii" (passande namn här på webben...). Det fanns grönskande väggar och blomstrande stolar...

Som vanligt tävlades det i diverse klasser - balkonger, idéträdgårdar, fågelholkar, bästa monter, årets pelargon, årets trädgårdsbok m m.

Vi hittade en del bekanta på plats - Börje Remstam, som skulle hålla föredrag, Eva Classon på Odlarglädjen, som hade fina växter med, och Kristina Kruse, som alla som gick trädbeskärningskursen känner igen.

Jag räknar med att det nog kommer att bli fem olika blogginlägg om trädgårdsmässan. (Det finns ju en del bilder att visa...)  De olika vinnarna presenteras i nästa blogg.


(Om man klickar på bilderna blir de lite större - som vanligt...)


Sällskapet för köttätande växter visade bl a flugtrumpet och tätört -
finns vilda i Sverige numera


St. Paulia-sällskapet


Tulpanpelargoner à 245:-


Ingången till Gunillabergs monter med järnhäcken


Inuti häcken


Bord och vas - allt-i-ett


"Alla kan odla" hette den här balkongen


Drottningholms monter


Vackra hyacinter från Drottningholm


Från SM i blomsterbinderi


Magnolia Susan på gång


Snokört "echium webbii" (bienna)


Grönska uppåt väggarna


Blommig stol


Peter Tiepen och Börje Remstam tillhörde föreläsarna


Nille får sig en pratstund med Eva C och Kristina K


Grönsaker i pallkragar


.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar