söndag 29 april 2012

Trädgårdsmåssan - Del 4. Balkonger och idéträdgårdar

.
Varje år är det roligt att se vad utställarna har åtstadkommit, vad gäller balkongträdgårdar och större idéträdgårdar. I år handlade det mycket om att odla ätbara saker på balkongerna; bl a den vinnande balkongen "Hållbart hyresboende" visade ju upp diverse idéer för sådant odlande.

Den som hette "Gudrun 86" var juryns tvåa, men den var inte bara min egen favorit utan även besökarnas i det stora hela. Där satt "Gudrun" (i form av en docka) i soffan, hon odlade både ett och annat, hade en hink med en liten grodfontän i, och en laptop - där hon just skrivit till sin syster... En pigg och modern senior med andra ord - som många av oss...

Juryns trea, "Reuse & Amuse", innehöll lite återanvända prylar (det gjorde även många av de andra) och var lite uppkäftigt färgsatt i turkos och rosa.

"Satellite" hette en balkong där odlingarna hängde ner från taket, med växterna i varsin plastpåse. Mera originellt än vackert... Den balkong där bl a konstnären Lena Linderholm deltog var ju dekorativ men kändes väl inte riktigt som en balkong - med cykeln där vid väggen - kanske mera som en uteplats på nedre våningen.

(klicka för större bild)

"Hållbart hyresboende" hette den vinnande balkongen


Odling i hängrännor på väggen


Bevattning med gamla konservburkar


"Gudrun 86", balkongen som tog hem 2:a priset


En liten grodfontän fick plats i en hink i hörnet


Tredjeprisvinnaren hette "Reuse & Amuse"


Återvinning och glada färger


På "Satellite"-balkongen hängde odlingarna i taket


Växterna hängde i plastpåsar, i snöre


Lena Linderholms balkong


Den gamla cykeln fick också vara med


Första pris bland idéträdgårdarna fick Rölunda Gård, där man odlar grönsaker miljövänligt och ville visa kretsloppet - jord, naturlig gödning, plantering, skörd och kompostering. De slog även ett slag för att hålla höns i villaträdgårdar - de ger ju både mat och gödsel. Rara vita silkeshöns hade de i en dekorativ hönsgård mitt i montern (se blogg om vinnarna).

Zetas Trädgård fick andrapriset och hade - som vanligt - en jättefin monter. En hel blommande våräng med smålökar, gullvivor och kungsängsliljor. Så snyggt!

Bronset gick till  Säbyholms utbildningar, med en trädgård i grönt för rofylld utevaro, och med ett behagligt kluckande i form av en lång vattentrappa.

Gunillaberg hade på sin kortsida klippta buxbomtuppar på höga pinnar - roligt och snyggt.

Min egen favorit bland idéträdgårdarna var Skillebyholms yrkesutbildningar, där man hade byggt upp ett vardagsrum med många kluriga idéer. Det fanns en byrå med växter i lådorna (jo, det har vi ju sett förr också), det stod soffor i mitten med stora pumpor i stället för soffpuffar i hörnen, emellan dem som ett ovalt soffbord fanns en pumpabädd och på väggen en vacker väggprydnad, som bestod av enbart grönsaker. Som ett gammaldags italienskt kakelmönster i förstoring... Röda kronärtskockor, purjolökar, ärtskidor, halverade dekorativa rödlökar, ljusgröna små runda kålrabbi och rosa rädisor. Det var så jättesnyggt! Bredvid soffan stod för resten en stickväska med rödlökar som nystan och tunna lökstjälkar som strumpstickor. Kul!

I den allra sista mässbloggen för den här gången kommer några av deltagarna i Interfloras SM i blomsterbinderi att få visa upp sig. Vilken kreativitet det fanns där!

/  eo


Vid idéträdgårdarna hängde stora skyltar från taket


Zetas hade en riktig vårträdgård


Härlig vårkänsla!


Även gullvivor blommade på ängen


En vacker liten tall i bakgrunden


Härliga vita kungsängsliljor


Vattentrappan påminde om den hos antroposoferna i Järna


Gunillaberg hade en rad med buxbomtuppar på kortsidan


Byrålådorna fulla med grönt


Ovanliga soffkuddar!


Tavlan var säkert åtminstone 1x1 meter


Så snyggt - och påhittigt!

.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar