lördag 25 juni 2011

Det finns så mycket att se!

.
Maken och jag var i London för en månad sedan och uppfyllde en gammal dröm - att besöka Chelsea Flower Show. Fotoskörden är inte av denna världen...  Nu har jag äntligen hunnit titta igenom och i förekommande fall fixa till ett urval bilder. Jag tänkte att ni i alla fall ska få ett litet smakprov!

Vår resa innehöll två hela dagar på utställningen, vilket låter mycket i förväg - men vi fick faktiskt ändå skynda oss lite på slutet... Det finns ju så mycket att se - och så många som tittar också. (Max 40.000 personer/dag släpper man in. Och samtliga måste ha biljett i förväg, man kan inte köpa biljetter vid ingången.) Man väntar snällt på sin tur att komma fram till ett hyggligt fotoläge. Och jag såg faktiskt inte en enda som såg sur eller stressad ut.

Det finns förstås en hel del försäljare där också, (men inga vattenkastande blommor, inga holländska lökstånd och inga leksaker - tack och lov.) Blomtavlor, små och stora skulpturer, trädgårdsböcker, utemöbler, fröer och trädgårdsredskap - sånt fanns det ju.

I ett särskilt tält fanns en utställning med enbart blomsterarrangemang. De omtalade Idéträdgårdarna (där svenska Ulf Nordfjell faktiskt för några år sedan vann Best in Show, som är det allra finaste priset, med Daily Telegraphs trädgård) är förstås utomhus, och likaså Hantverks-trädgårdarna och Stadsträdgårdarna - och en hel del mat- och kaffestånd i ytterkanterna. I det som kallas The Great Pavillion fanns alla special-odlarna av luktärter, krysantemum, grässorter, pelargoner, allium, liljor - ja där fanns nog det mesta av det bästa. Där fanns även många fina uppbyggda specialträdgårdar, och även roliga "floristinstallationer". Austin Roses hade en härlig monter med ett hav av rosor (som doftade), där fanns även en klematistunnel med många sorter, där fanns ett berg med gorillor överst (inte levande, dock)...

Det hade delats ut många guldmedaljer på mässan, det är bara Best in Show som enbart finns i ett - prestigefullt - exemplar. Årets vinnare här var för tredje året i rad Daily Telegraph, nu med Cleve West som designer. Den trädgården var medelhavsinspirerad med sand, vatten ur rör på väggen och pelare - både stående och liggande. Själv hade jag svårt att välja en egen favoritträdgård - det fanns nog åtminstone fyra som jag kunde ha tänkt mig - dock var den som vann inte bland dem.

På lördagen, som är sista utställningsdagen, börjar man riva alla trädgårdar och montrar på slaget 16.00 (nedräkning från en balkong, och sedan pinglande på en klocka som tillkännager att nu är det dags) - och sedan är det fritt fram att köpa av de utställda blommorna. Det kom folk kånkande på stora pionbuskar i blom, lönnträd, liljor, ja allt man kan tänka sig. De som hade varit med förr hade med sig vagnar av alla möjliga slag, att dra hem dyrbarheterna i. Det såg ganska kul ut i tunnelbanevagnarna när vi åkte hem!

Även vi från Sverige hade möjlighet att köpa med oss  växter hem - enligt EU:s regler. Men vi kunde knappast släpa hem några jätteriddarsporrar på 3 m... För att ändå få en souvenir från Chelsea köpte jag mig en pytteliten binka, som lätt rymdes i handbagaget. Den grävde killen upp direkt ur montern!


Reklam för gula trädgårdshandskar


Den stora handsken var helt gjord av gula rosor!


Ett av floristernas många fina arrangemang


Ett helt hav av lavendel, i alla färger


Austin-rosen Queen of Sweden


Det är nästan så man får lust att försöka beskära en buxbom...


Från Trinidad och Tobagos härliga monter


Thailandsmontern innehöll bl a djur, byggda av blommor


Den snyggaste köksträdgård jag sett!


Läckert rosa japansk lönn


En irländsk trädgård med dammar och grönt


Jodå, gräs kan visst vara turkos...


Glad tjej med blomsterfynd efter kl 16.00


Här är det en som ska hem och plantera!

Hemma i Sverige finns också mycket fint att se! I Värmland hälsade vi ju på i spännande trädgårdar, och i augusti är det Göteborg som gäller. Tillräckligt många anmälningar har kommit in nu, så resan kommer definitivt att bli av.

Men innan dess är det ju även en utflykt till Fagervik den 31/7 - med hallon, blommor och honung till salu, och där vi även kommer att få guidning. Rolf Rehnholm håller i den utflykten. (Nille och jag kommer att se till vår lilla stuga i Norrland då). Samling på Coop Sveaplans parkering för gemensam avresa kl 14.00. Det tror jag blir trevlligt!

Alla ni som fotograferar - ni glömmer väl inte att skicka in bilder till föreningens fototävling? Sista inlämningsdag den 15 augusti. Priser till tre i varje klass. Kanske dansade ungarna runt stången på gräsmattan idag och ni förevigade det? Kanske är pionerna jättevackra just nu? Kanske sitter fågelungarna i buskarna runt uteplatsen och piper för fullt, medan de stressade föräldrarna matar, och matar, och matar...

Det kan ni väl visa oss andra också!

/  eo

.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar