måndag 11 juli 2011

Dags att börja skörda

.
I år är tydligen det mesta tidigt. Jordgubbarna har vi i stort sett skördat färdigt, hallon finns att plocka och röda vinbären är nästan färdiga att ta. Sallad har förstås funnits länge. Mangolden med sina tjusiga röda, gula och vita stjälkar plockar vi också av. I växthuset väser små rara växthusgurkor som verkligen smakar gurka - och idag har vi skördat den allra första tomaten! En härlig tid!

Ett av glädjeämnena med att ha en trädgård är ju att man kan prova på nya saker hela tiden. I år har vi bl a en krasse med vackert grönvitt bladverk, och så en knasig växt - en bärmålla! (Kallas också för smultronspenat). Man kan använda bladen som spenat, men så kommer det "bär" också längs grenarna, grant röda! Tyvärr smakar de inte lika gott som de ser ut - de smakar mest bara "grönt". Men dekorativa är de. Och kan pryda upp en blandad sallad!

Det verkar som om de flesta odlare får stor bär- och fruktskörd i år. Äppelträden dignar, hallonbuskarna likaså . och våra skuggmoreller har en fruktsättning så man blir stum! Jag ser för min inre syn en hel hyllrad med körsbärssaft... Risken är förstås då att träden bär sönder sig. Man borde nog gallra - men hittills har vi nöjt oss med att stötta under ena äppelträdet.

Något som verkar gå jättebra i år också är stockrosorna; vi har i alla fall aldrig haft så fina förr - och i så många färger! Självsådda, och i sex olika färger. Och "rostfria"! Grannarna har jättehöga gula som nästan är självlysande i kvällssolen.

Så snyggt!

/  eo

Pampiga blomster!


Krasse finns av många slag...


Nytt för oss - bärmålla


Skuggmoreller - i mängder!

.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar