tisdag 21 juni 2011

Ack värmeland du sköna-1

.
Okristligt tidigt - 06.45 - startade vi årets dagsresa. Till Värmland är det ju en bra bit att åka. Och vi var inte tillbaka i Eskilstuna igen förrän ca 21.00 på kvällen. Fast det var ju lite senare än det var tänkt. Vad vi inte hade tagit med i beräkningen var nämligen Stadsloppet i Karlstad... Tusentals med löpare, och instängd bakom den framvällande massan stod vår buss parkerad! Det var bara att ta skeden i vacker hand och vänta ut dem - ungefär en timme. Det var ju tur att solen sken (som den ska göra i Karlstad) och att dagens sista mål var en privat plantskola, som dessutom är ägarnas bostad. Innan dess besökte vi även Gustaf Frödings födelsehem i Alster - i år är det 100-årsjubileum av hans död.

Den här "bullfinken" hittade vi när vi tog oss en bensträckare under vägen


På rastplatsen fanns ett fint blomsterarrangemang

Den första trädgården vi besökte hade många ovanligare växter, och allt växte enormt också! En ladugård var närmaste granne, och det fanns mycket växtkraft i den marken. Det fanns t ex en klunga växter som man vid första anblicken kunde ta för bambu - men som visade sig vara drottninglilja, lilium superbum, som än så länge bara stod i knopp. Den skulle senare få stora orange liljeblommor med prickar. Fotblad med roliga fikonlika frukter, som längre fram skulle bli klarröda, fanns också många, och en lustig bladväxt - sköldfotblad, som påminde om sköldpaddor. En ovanlig blå bergvallmo med blommor som stötte åt lila hade hon fått av en god vän - så den hette numera Berta. Kopparhäggen längst bort i hörnet hade en fantastisk bark. Det fanns massor att fråga Ann-Britt Höglund om hela tiden!

Frukost i trädgården i Ulvsby


Bergvallmo mot höga stammar av drottninglilja


En sån stor tistel!


Fotbladfrukterna skulle bli röda sedan


En ovanligt vacker färg på hostan!


Den lilaskimrande bergvallmon Berta


Kopparhäggen gör skäl för sitt namn


Sköldfotblad - en sån rolig växt!

Trädgård nummer två hittade vi till efter lite letande - det är aldrig lätt för våra chaufförer att hitta till konstiga adresser mitt ute i spenaten! Man kom först till en vanlig gångväg med rhododendron efter sidorna - men sedan hamnade man i en riktigt rofylld oas. Höga träd runt om. Här var det mannen i huset, Ingvar Pettersson, som var den stora entusiasten. Han drog upp massor av växter från frö eller egna sticklingar. Och han sålde gärna av sitt överflöd...

Jordkällaren hade han planterat med många sorters blommor, den var jättefin. Dammen med guldfiskar hade berget som botten och en stor keramikvas vid kanten. Ett äkta stenparti, bestående av berg i dagen, hyste många fina ormbunksorter, både små och stora. Uppe i träden klängde - högt - clematis och pipranka. Han hade fyra olika sorters kiwi - den vackra rosa-vit-mönstrade kameleontbusken förstås, men även två stora minikiwiplantor som klängde på väggar och tak av en liten stuga, och skulle ge krusbärsstora frukter längre fram. Dessutom fanns det en kiwisort med de mest bedårande röda sammetsluddiga årsskott. Ett elegant träd mitt på gräset fångade också uppmärksamheten. Det var ett valnötsträd, med stora luftiga blad, liknande jättestora rönnbärsblad.


Boningshuset med gäststugan t h


Ingvar Pettersson visar oss ormbunkar och ramonda


Att ramondan är släkt med St Paulia var inte svårt att se


Huset inbäddat i grönska


Det fanns även låga tallar...


Tre sorters kiwi klädde in det lilla huset


På växthuset växte en fjärde sort - med röda sammetsskott


Mycket smått och gott fanns inskolat


Lummig grönska


Det var många som ville handla


Som rosa snö låg rhododendronblommorna

Fortsättning följer imorgon, med resten av resan - Karlstad, Alster och Stolpens trädgård!

/  eo


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar