söndag 12 september 2010

Oönskad skörd

*
Sniglarna verkar tyvärr trivas jättebra i det fuktiga vädret. I vårt fall rör det sig om trädgårdssnäckor. Jag går insamlingsronder som slutar med att jag mosar marodörerna med en spade. Inte så trevligt precis - men vi försöker ju att odla så giftfritt som möjligt. Att lämna dem ifred är inte heller något alternativ, eftersom de trots "snigelkriget" bl a har tuggat i sig en stor del av våra zinnior med knoppar och allt, och likaså nästan alla bönorna - de var tydligen namnam!

Det finns ju många goda råd om hur man ska bli av med dem: krossade snäckskal, aska, peppar, kalk... Koppartråd runt ett avgränsat omräde ska tydligen funka, det blir någon slags ekektrisk laddning som de inte tycker om. Ölfällor är ju också en vanlig åtgärd. Men att hitta något som fungerar...

Något som åtminstone inte vi har sett förut är ett medel som heter Pireco-kulor. De ska myllas ned i översta jordlagret, och sedan påstås det att växten inte smakar eller luktar gott längre för snigeln, så att den får stå ifred. Och det ska inte vara giftigt eller ge smak som människor känner i grönsaker. Tvärtom ska kulorna tydligen verka gödande och stärkande för växterna. (Pireco är ett extrakt av vatten, sojabönor och örter.) Det låter ju nästan för bra för att vara sant! (Oftast är sådant --- för bra för att vara sant....)

Medlet är väl egentligen framtaget som ett medel mot mördarsniglar, men jag har mailat Bakker, som säljer Pireco Slugs and Snails, och de hävdar att medlet även fungerar på snäckor och små kladdiga sniglar utan hus. Pris för en halvliters glasburk är 114:-. Vet ej om det finns ute i trädgårdshandeln, men man kan i varje fall beställa på Nätet. (http://www.bakker.se/). En burk ska räcka till 25 m2.

Jag tror att jag kanske måste testa detta i vår ändå... Tänk om det funkar?!

/  eo

Det satt 30 stycken bara på libstickan!
.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar