tisdag 16 juni 2009

Sommarresa 2009 - del 1, Tanto Södra

Trädgårdsföreningen var på årlig bussutflykt lördagen den 13 juni. Första stoppet var vid Södra Tantolundens koloniområde i Stockholm.

Guider från styrelsen hämtade oss vid Zinkensdamms vandrarhem, där vi lämnade bussen. Södra Tanto ligger mycket vackert - och brant - i sluttningen ned mot Strömmen. På andra sidan vattnet byggs det nu en hel del fina bostäder. Det är bilväg ända upp på toppen av berget - därför att Stockholms Stad har sandlager inne i berget, och fyller på det uppifrån. Berget är också en omtyckt plats, särskilt för ungdomar, att träffas och sitta och titta på utsikten. Koloniområdet är öppet för allmänheten att promenera i, något som många gör.

Inom koloniområdet är det endast tillåtet med biltrafik vid transport av människor eller gods. Hastighet: 20 km/tim. Fast det mesta når man ju bara med apostlahästarna, via smala trappor och stigar.

Kolonin är över 90 år gammal och innehåller 111 lotter - i kön hit står just nu 520 personer... I bestämmelserna står bl a att man måste vara beredd att göra gemensamt arbete, och att man måste hålla sin lott prydlig och välskött. Krav är också att man ska vara boende i Stor-Stockholm - och att man inte har andra odlingsmöjligheter i form av villa, sommarstuga eller odlingslott.

Stugorna får vara högst 20 kvardarmeter + ett litet förråd om 3 m2. Det finns lotter av många olika storlekar - från 100 kvadratmeter upp till 750 - och då blir förstås även hyran därefter. Vid försäljning är det föreningen som bestämmer priset - ingen spekulation får ske.

Nästa stopp på vår utflykt var Ulriksdals Slott och Trädgård med Café. Om det berättar jag mera imorgon - för att avsluta med några rader om Taxinge dagen därpå. Så småningom kommer bilder att läggas på hemsidan som vanligt, men här kommer nu några smakprov så länge:

Ordföranden Marianne Wattén-Erison visade oss runt, tillsammans med styrelsekollegan Niklas


Inga lättodlade tomter!

Vi diskuterade vad det här var för en vacker blommande buske. Internet klargjorde att det är en snöbollsbuske

Trädet med de här vackra bladen undrade vi också över - det visade sig vara ett tulpanträd

Intresserade besökare

Praktfull iris i en av täpporna

Stugorna ligger så vackert i sluttningen

En alldeles bedårande rosa ros - tyvärr blev vi inte presenterade!

/ eo

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar