onsdag 17 juni 2009

Sommarresa 2009 - del 2, Ulriksdals Slott


Från Tantos kolonier åkte vi vidare ut till Ulriksdal. Först till Rappnes Slottsträdgård, där lunchen väntade. Vegetarisk tallrik - det lät ju inte så spännande. Men det var det! Häftiga tallrikar formade som båtar fyllda med massor av grönsaker (förstås), men även hummus (kikärtsröra), hembakat bröd, svarta oliver, hyvlad parmesanost, tärnad mozzarellaost och välkryddade quorn-spett - det var jättegott och man blev mer än mätt... Sedan var vi rustade för att besöka den välförsedda plantskolan. Inspirerande sommarblomsarrangemang stod lite varstans, med vackra och oväntade kombinationer.

Många växtkassar hamnade i bussens bagageutrymmen innan vi tillsammans gick för att titta på slottet. Guiderna berättade bl a varför slottet från början hette Jakobsdal (=byggt av Jacob De la Gardie) men sedan fick namnet Ulriksdal - därför att Hedvig Eleonora gav det i faddergåva till nyfödde sonsonen prins Ulrik.

Gustav VI Adolf, på den tiden kronprins, och hans andra hustru Louise, har också bott på slottet och fick hela det nyrenoverade "vardagsrummet" med alla inventarier i bröllopsgåva.

I orangeriet finns numera mera konst än växter. Många fina skulpturer men även en uppställning med pelargoner och en dito med orkidéer.


Lite från det sista stoppet, på Taxinge, kommer imorgon.

/ eo
Handelsträdgården i Ulriksdal

Succulenter omgivna av lavendel - växter i tiden

Ulriksdals Slott med Orangeriet till vänster

Inte eldsprutande men upplysande drake

En av statyerna i Orangeriet

Några resenärer mitt ibland statyerna

Prydlig pelargontrappaInga kommentarer:

Skicka en kommentar