måndag 22 juni 2015

Sommarresa till Dalarna


Meterologerna hade hotat med regn men vädergudarna var nådiga, när föreningen drog iväg till Dalarna på sin årliga sommarresa. Fint väder hela dagen!

Första stopp gjordes vid Per Persgården i Gussjö. Medtagen frukost avnjöts i solskenet på diverse trevliga och ovanliga trädgårdsmöbler. Vacker utsikt mot åkrarna omkring. Många fina lökväxter och perenner. Pampiga buskpioner i flera färgställningar fanns att beundra och i växthuset fanns ett stort blåregn, som hade blommat i maj. Förutom växter kunde man även köpa med sig olika slags växtstöd av svetsade armeringsjärn.

Nästa stopp var vid Stora Hyttnäs i Sundborn, granne till Carl Larsson-gården. Här hade guiden tagit fel på dag men hon bodde som tur var inte så långt därifrån, så hon kom farande på cykel efter en stund. Stora Hyttnäs är ett borgarhem, som inreddes i slutet av 1800-talet och som stått orört sedan den senaste familjemedlemmen gått bort. Han hade då testamenterat huset med allt innehåll till en stiftelse. Gården har gamla anor, omnämndes första gången redan på 1300-talet…

Familjen Linderdahl umgicks mycket med grannarna på Lilla Hyttnäs, och barnen var lekkamrater. Henrika och Pontus fick tre barn, men ingen av dem bildade någon egen familj. Stina Linderdahl ville inte gifta sig, för då hade hon förlorat sin självbestämmanderätt – så var det ju på den tiden. (Vid sekelskiftet 1900). Hon utbildade sig inom olika slöjdgrenar, kunde både slöjda i trä och göra fantastiska textilalster – som finns i en särskild textilkammare i huset. Hon tog även körkort, 1919, och det hörde ju inte till vanligheten på den tiden. Bengt, som var den siste som bodde där, blev 93 år gammal, avled 1983.

Vid Carl Larsson-gården håller man på att återskapa Karins trädgård, som hon ville ha den. Det skulle vara ganska naturligt och blandat, med gammeldags perenner som pioner, jättevallmo, löjtnantshjärta, stjärnflocka etc i stora sjok. Rabatten mot ån är planterad och klar, grön och fin, men växterna är sorter som blommar lite senare på sommaren. Den kommer nog att bli jättefin!

Det finns en utställning med kopior av Carl Larsson-tavlor på Kvarnen. Det var en bit att gå och inte alla gick dit, utan åt lunch i lugn och ro istället. En förträfflig buffélunch på Hyttstugan för övrigt! Med ”riktig” efterrätt och kaffe med hembakt godkaka som avslutning.  I Kvarnen fanns exempel på Carls målartalang – utställningen hette f ö ”Tocken Carl!”.  Många gamla bekanta från vykort och böcker…
Och en kopia av Carls säng – de var inte så långa på den tiden!

Vid Svedens Gård finns Linnés Bröllopsstuga, och en örtagård i hans anda. Gården har anor från 1500-talet, Jesper Svedberg och Emanuel Swedenborg har även bott där på 1700-talet, och tog namnen efter gården. Bröllopsstugan var förr gäststuga där. Ett jättefint hus med trappa upp står också bredvid – det gamla avträdet med plats för fyra stora personer och två små på samma gång, i karolinsk barockarkitektur. Det gick inte heller av för hackor.  I själva bröllopsstugans praktsal finns gamla väggmålningar på träväggarna, gjorda av en lokal konstnär, troligen Berndt Svedin.

Linné träffade sin Sara Lisa här, under sin Dalaresa, friade och fick ja – men fick lov att vänta fyra år på sin brud, till 1739, för föräldrarna krävde att han skulle ha sin medicine doktorsexamen först, och den skulle han skaffa sig utomlands. Paret fick till slut gifta sig i Sveden, där även första barnet av sju, sonen Carl, föddes.

En fin trädgård i Söderbärke blev dagens sista resmål. Trädgården ligger vackert med sjön i blickfånget. Många spännande växter fanns att se, många rhododendron och azaleor, pioner, blå bergvallmo och inte minst de största liljor jag någonsin har sett. Än så länge bara i knopp, men de var manshöga, med kraftiga mörklila stjälkar och dito knoppar. Tänk att få se dem i blom! Det vore nästan värt en egen utflykt… Kaffe med gott hembakt bröd avslutade besöket.

Trädgårdsbesök i Borsökna
Glöm inte trädgårdsbesöket på onsdag, den 24/6 kl 18.00, hos Helena Mattsson i Borsökna! Hon bor på Grönfinksvägen 71, och en liten kartskiss bifogas. Några av föreningens skyltar kommer att finnas när man närmar sig trädgården.

Helenas fina trädgård har uppmärksammats i både diverse tidningar och i radio och TV. Hon tillhör ju den lilla trädgårdsföreningen Acchleja (5 medlemmar) också, som gör utflykter med hela föreningen i en personbil… En trevlig blogg har både Acchleja och Helena själv (http://helenashemotradgard.blogspot.se) om man vill tjuvtitta lite…

Hon har flera sittplatser att fika vid, om man vill ta med sig en matsäckskorg.

Parkering – 4 platser på gården, men man kan även stå efter vägen.

Visst ses vi?


/   eo 


(   Större bild? Klicka i fotot!  )


Kreativ sittplats


Rotskulptur och vy mot fälten


Praktfull buskpion


De mörka trilliumblommorna var så fina mot myskmadran


Mysigt att fika under trädet


Häftig tulpan!


Stora Hyttnäs, med den stora agaven


Även detta hus hörde till


Dalahästar av många olika slag


Henrika, målad av Carl Larsson. Eivor och Wawa i spegeln...


Blommig kakelugn


Ampelliljor i fina krukhållare


Såsom i en spegel - syns Ulla, Ralph o Anders, vår chaufför


Stina Linderdahls körkort


Och hennes vackra broderier!


Den stora perennarabatten på Sundborn, som nog blir jättefin


Sundborn har en trevlig båtplats


Båtplatsen finns förevigad på en av Carls tavlor


Gamla kändisar som motiv - hos "Tocken Carl"


Carl och Karin i fönstertavla - och Karins broderade kuddar


Guiden tar emot på trappan till bröllopsstugan, Sveden


En vacker gammal dörr 


Engagerad guide i Bröllopsstugan


Det var här Carl träffade sin Sara Lisa


Väggmålningar med bibliska motiv


Utsikt mot örtagården


Avträdet vid ingången till örtagården


Bröllopsstugan bakifrån, vid örtagården


Blå bergvallmo i Söderbärke


Ljuva rosavita syrener


Utsikten var inte dum mot sjön


Eivor visar hur höga liljestjälkarna är - de tre mörka till vänster


Tänk - när de här jätteknopparna slår ut!


Rhododendron och azaleor


Ovanlig men fin gul färg

.


Liten karta till Grönfinksvägen 71

Man åker in Flugmötesvägen, svänger sedan ner Falkvägen och fortsätter mot Grönfinksvägen.

(Ralph Angestam bor i närheten, hittar i området och kan kanske guida om det behövs... 
Mobil: 070-217 72 87)


.   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar