tisdag 9 juni 2015

Blomsterfyrverkeri


Carin Boye skrev ju om hur trädens knoppar brister i jubel om våren. Nu har sommaren kommit och många av de efterlängtade blommorna slår också ut – ja, det är faktiskt rena blomsterfyrverkeriet! Allt (nästan) på en gång!

Äppelblommen har snöat klart på gräsmattan, syrenerna blommar för fullt, kaprifolen doftar ljuvligt på kvällarna, buskpionen prunkar vid altanen.

De dubbla orange vallmoblommorna är nästan skrattretande granna – och även deras slingrande stjälkar. Nästan alla aklejorna har slagit ut, det är alltid lite spännande att se vad det blir den här gången… De blandar sig som de vill, och de flesta aklejplantor som poppar upp sparar jag, om de inte sitter alltför tokigt. För de är ju så fina! (Och ofta blir de finast om de får välja platsen själva...)

Lewisian är ett glädjeämne sedan åtskilliga år, den blir bara vackrare för varje år. Ofta blommar den flera gånger på sommaren också.

Kirgislökarna är också härliga, både den ljusare och den mörka. Att de dyker upp där de inte är planterade gör ingenting, jag plockar hemskt gärna in en bukett.

Minns ni resan till ”rhododendronskogen” i Täby? Där den gamla damen hade rosa vårsköna lite varstans som marktäckare? Jag fick en tofs av henne, och nu blommar de så grant tillsammans med blåblommande rödbladig revsuga under bukettspirean. För övrigt har även vår rhododendron just slagit ut…

Ett härligt fyrverkeri i trädgården! Tyst och stilla, men färgsprakande!

Dalaresan
Jag får väl inte glömma att påminna om föreningens resa nu på lördag den 13 juni! Kl 06.45 går bussen från Tunatrafiks garage, kl .07.00 räknar vi med att bussen hämtar vid Teatern. Lunch och eftermiddagskaffe ingår, men förmiddagskaffet får var och en ha med sig som vanligt.

Vi hoppas förstås på fint väder!


/   eo 


( För större bild - klicka i fotot! )

Äppelträden har snöat klart


Två sorters syrener i blom


Buskpionen vid altanen


Zhao Fen, var namnet...


Ljuv pionblomma


En matta av förgätmigej


Blåaste blått


Slingriga vallmostjälkar


Vallmoblommor och eldtörel


Aklejor - det är sommar det!


Vårskönan sambor med revsugan


Lewisian trivs fint i sandlådan


Allium med sina pampiga blombollar

.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar