måndag 16 mars 2015

Vårvinter


Vintern har inte riktigt släppt sitt grepp, på nordsidan är jorden hårdfrusen i rabatten, och på nätterna kryper temperaturen ned till ca 5 grader kallt. Jag väntar allt lite med att klippa ned allt det torra i perennarabatterna. De kan få lite skydd ett tag till av de gamla vissna bladen…. Så det får väl bli lite allmänt trädgårdsstädande så länge – för det är ju så skönt att kunna vara ute! Från den stora björken har det blåst ned massor av kvistar under vintern, så där finns mycket att kratta upp. Och så behöver ju tulpanerna få lite skydd i form av granris eller hönsnät, så att de får vara ifred för rådjuren. Fast vackert blir det ju inte precis då!

Nille har tagit in det lilla växthuset från trädgården, så nu gör det tjänst som planthyllor i hans arbetsrum under våren. Där kan man ju även hänga upp växtbelysningen. Fröplantor av ett 15-tal slags tomater är på gång, och vi sparar just nu alla urdruckna mjölkförpackningar – som ska få göra tjänst som tomatkrukor sedan. Där får det plats med långa rötter, och så ger ju kartongerna även lite stöd åt plantorna när de börjar gängla till sig.

De omplanterade krukväxterna har inte kommit igång att växa ännu, men det finns ju krukor i blom att köpa… Tillandsians blommor är bra underliga, först den rosa ”fjädern” och så kommer det små blå blommor där i ytterkanten. Fina förstås!

Småfåglarna äter fortfarande duktigt av allt vi hänger ut åt dem. Vi har i år haft en bevingad gäst som jag aldrig sett förr – en stenknäck! Lite större än en pilfink. Den gången hade jag verkligen tur, som råkade stå i fönstret beväpnad med en kamera när den kom på besök. Under knappa fem minuter stannade den, och försåg sig av nedfallna fågelfrön.

Ett klassiskt vårtecken har vi just nu på bordet i en liten vas – en knippe solgula små tussilago!

Soligt och härligt har det varit i flera dagar – lite kyligt är det ju i luften, men vi har fikat utomhus för första gången i år. Vi är definitivt på väg mot årets bästa årstid!


/  eo

(  För större bild - klicka i fotot! )

Stenknäck - en riktig snygging!


Växthuset monteras inomhus


Visst är tillandsian en lustig växt?


Den lilla blå blomman i närbild


Tussilago - vårens budbärare!

.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar