måndag 9 mars 2015

Vår - enligt termometern


Enligt SMHI är det vår om medeltemperaturen under sju dagar är över noll – så då ÄR det vår nu! (Vare sig vintern ger en reprisföreställning eller ej…)

Gräsmattan är helt snöfri, bara på gatan i norrläge syns det nu någon snö. Solen lyser så starkt att katten var alldeles varm i pälsen på den solbelysta sidan när hon kom in.

Både lökväxter och perenner börjar sträcka lite sömnigt på sig. Det börjar också klia lite i omplanterings­fingrarna och affärerna lockar med billiga jordvivor (10 för 34:-) och dito småpenséer (10 för 25:-). Min motstånds-kraft är minimal så här års…

Pelargonerna har just fått ny jord och en vänlig uppmaning att nu är det dags att börja växa. De tidiga utplanteringsväxterna kanske skulle leva lite riskabelt ute ännu, men som en kompromiss har jag jordslagit dem i växthuset. Där är det ju varmt på dagarna (i varmaste laget kanske) och kanalplasten i väggarna håller förhoppningsvis de värsta frostknäpparna ute nattetid. När det blir mera pålitligt varmt får de ju komma ut ”på riktigt”.

Även Trädgårdsmässan i Älvsjö är ju ett vårtecken. Föreningen har ingen resa dit i år, men vi funderar allt på att åka dit själva.

Trädgårdsföreningens årsmöte hör väl också till vårtecknen! Ännu är programmet inte till hundra procent klart (det fattas något datum), men det ska inte dröja så många dagar till. Datum för årsmötet är i alla fall bestämt, till den 1 april. (Faktiskt…) På IOGT i Torshälla kl 19.00.

Och sedan rullar våren på!


/  eo

(För större bild - klicka i fotot!)

Rara vintergäcksblommor


Självsådd julros vid väggen, med prickiga blommor


Nog är julrosor bedårande!


Tre årstider i samma kruka.... Höst = japanska lyktor, 
vinter = granris, vår = tulpaner (ur en utblommad bukett...)


Oemotståndliga vårblommor i plantshopen...


Liten - blir snart stor!

.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar