måndag 27 oktober 2014

Ljus i mörkret


Det är ju trevligt att kommunen ordnar lite – om än tillfälligt – ljus i mörkret åt oss!

Nattljus-evenemanget håller ju på ända till den 2 november. Gott om tid att hinna titta på lite av varje alltså.

Guerilla Lighting i Torshälla hade inget vidare väder, det regnade hela tiden. Men det var mycket folk ändå. Fyra olika byggnader belystes med handhållna strålkastare, för att man skulle kunna få en uppfattning om hur husen skulle se ut med permanent illumination. Det var en fabrik mitt emot Holmberget, Kvarnen/biblioteket, Gula huset (i hörnet upp emot kyrkan) och slutligen Rådhuset som blev belysta. Det vore ju trevligt om något av dessa hus finge mera varaktig belysning. Den nya bron har redan fått en permanent belysning i underkanten, en spännande variant som byter färg lite då och då.

Nattljus-projektet består ju av många olika delar, några permanenta som Rinmansparken, Torget, Järnvägsbron vid Fors Kyrka och Faktoribron. Mera bråttom är det om man vill titta på ljusinstallationerna  på Fortets fasad, som byter färg med ojämna mellanrum, det runda tornet vid Värmeverket som får fina lysande mönster eller den neonlysande ”dansbanan” i änden av Rothoffsparken, där det även spelar musik. För att bara nämna några! Det finns programblad på Konstmuseet, Turistbyrån och Biblioteket, där alla står beskrivna.

Invigningen av Nattljus var verkligen spektakulär, med det lysande flygplanet som flög runt, och bytte mönster och färg en lång stund, och som final även fyrade av raketer. Jättefint!

Yttterligare en invigning ägde ju rum i helgen – det nya torget med sin nya ”pinne” (”droppen”?) invigdes ju på lördagen. Det var en bra invigning, med sång och musik, lagom med tal, gnistrande smeder och ännu värre eldsprutande artister. Mera stillsam - men jättefin! – var dataprojiceringen på statyn i mitten av Arbetets Ära-fontänen. Hon – och det lilla barnet – fick nya kläder med jämna mellanrum. Mycket effektfullt! Ibland var det bara hennes ögon som lyste…

Lite mera stillsamt ljus blir det från IOGT-NTOs hus på Lilla Gatan på onsdag kl 19.00, när Trädgårdsföreningen har sitt höstmöte där…  Välkomna dit!

Börje Remstam kommer och berättar om lite nya odlarmetoder, bilder från föreningens sommarresa och från de olika medlemsträdgårdarna vi besökt i sommar kommer att visas, kaffe och lotteri blir det förstås, och som avslutning får vi besöka några av Englands mest berömda trädgårdar – Sissinghurst, Great Dixter och Churchills Chartwell – ja, bara per bild förstås. Då kan vi drömma oss till våren!


/  eo

(Bilden blir större om man klickar i den...)

Nu är blodlönnen som allra grannast


I Gillestugan blommar en rar gammal cyklamen


Så kan kan Kvarnen i Torshälla se ut med belysning


Den här ljusinstallationen kallades för "dansbanan"


"Fortet", med en av alla färger det belyses med


Vid Folket-parkeringen kan man se bilder på väggen


Torginvigning med röda snöstjärnor


Statyn fick många olika kläder vid invigningen - här lysande randiga

.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar