måndag 13 oktober 2014

Höst i trädgården


Nu är färgspelet i lövverken i gång på allvar. Den röda japanska blodlönnen blir så här års ännu starkare röd, och just nu är den rödflammig. Den vackert rosa vingade dvärgvedsbusken håller redan på att tappa sina färggranna kläder, men då syns istället de små bären bättre. De är visserligen pyttesmå på just den här sortens benved, till skillnad från körsbärsbenved och andra, men söta ändå.

Kanske var det årets sista skörd av gula hallon vi tog in i dag – fast hallonblommor finns det fortfarande…

Judekörs (japanska lyktor) är väl snudd på ogräs, men jag brukar ”glömma bort” några stjälkar inne i häcken, för att själva lyktorna är så fina. Och kan stå länge i vas, både med och utan vatten.

Klätterhortensian mot husväggen står nu skönt gul mot det mörkgröna bladverket hos rhododendronbusken.

Festiva Maxima-pionens bladverk är också vackert färgat nu, lite rosa/gult.

När vi tog in balkonglådorna, där amaryllislökarna har stått under äppelträdet på sommarlov, såg vi att några av pinnarna av kornell, som stått bredvid amaryllisarna som stöd – nu har fått blad!

Ett hösttecken är väl också Strängnäs Marknad, där vi gjorde ett besök i lördags. Massor med stånd, massor med folk… Och inga större överraskningar, kan man väl säga. Det fanns lite roliga mössor i form av olika figurer och djur, dem hade jag inte sett förut. Och så kunde man köpa sig fiskburgare i ett stånd, gjorda av egenfångad mälargädda. Det var jättegott! På torget i Strängnäs fanns vackra rönnar. Fina träd tycker jag, både vad gäller lövverket och bären. Och så blir de ju inte så stora. Men jag nöjer mig med att titta på grannarnas!


/  eo

(Klicka på fotot för större bild!)

Kanske årets sista skörd av hallon?


Flera färger på blodlönnen nu


Både ljust och mörkt rött


Stödpinnen har fått blad!


Pionblad i milda pasteller


Japansk lykta i häcken


Klätterhortensia i lysande gult


Benvedsbuskarna börjar tappa bladen


Bären är små men färggranna


Roliga mössor i många varianter i Strängnäs


Fiskburgarstånd på Strängnäs Marknad


Här gräddas fiskburgare för fullt


Rönnlöv är så vackra!

.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar