fredag 26 september 2014

Orkidékväll på Blomsterlandet


Blomsterlandet har just nu en orkidéutställning med massor av sorter, (håller på till den 5 oktober), och i går kväll hade de dessutom en speciell kväll för medlemmar i deras Green Room (medlemskap kostar inget). Det var information av en expert på orkidéer, Mats Carlsson, och så hade de anlitat Linda Schilén som inspiratör till krukor, arrangemang och miljöer. Många kommer nog ihåg henne från ett möte i Trädgårdsföreningen för ett par år sedan, när hon pratade om arbetsbesparande sätt att sköta om sin trädgård. Även den här gången berättade hon trevligt och engagerat, och visade exempel.

Blomsterlandet har i höst tre teman, kan man kalla det. ”Gröna och nötta favoriter”, där de använder rostigt, korgar och naturmaterial. Inkakronan med orange tofsblommor och vackra mörka blad, stod i den delen. Den ska vara väldigt snäll och lättskött. Även den gamla bekantingen fjädersparris med sin fluffiga ljusa grönska stod där. ”Industriell grönska”, hette nummer två, där betong, glas och grå plåt får tjäna som tillbehör till växterna. Den tredje varianten heter ”Glänsande höstvärme” och innehåller växtpyntets blingbling, skulle man väl kunna säga. Koppar, guld och mässing, och växter i varma toner till. Så det finns lite för de flesta smaker.

Både stora och små orkidéer visades upp, med råd om skötseln. De flesta orkidéer som vi har hemma tillhör väl brudorkidéerna, och de vill ju bara ha en grov kompost istället för jord, och en liten slick vatten eller en doppning med ett par veckors mellanrum. Torka upp däremellan. Men det finns orkideer, som den lilla snyggingen Masdevallia, med mindre och enklare blommor, på gracila stjälkar. Fanns både i rosa och orangerött. De står i spagnum, d v s en slags mossa, och vill alls inte torka ut. Enligt Mats Carlsson är de fantastiskt blomvilliga. Jag såg många bära hem en sådan under kvällen.

Det fanns förstås inte bara orkidéer. En ljusgrön flamingoblomma med orange prickar och dito ”snabel” var jag jättesugen på – Anthurium Scherzerianum Belladottie. Enbart platsbrist i mina fönster kunde avhålla mig från att ta hem en! Annat lockande var sammetsecheverian, en grågrön lustig liten stam med luddiga ”öron” i mängd. Jättesnygg i grå plåtkruka faktiskt! Den vinrödbladiga calathean Dottie var också läcker, stora mörka blad och gröna blomknoppar. En kul grej är att små tillandsiatofsar, ser ut som rufsigt hår ungefär, inte behöver varken jord eller stå i vatten. Duscha på plantan lite då och då så lever den och mår i alla fall…

Man upphör aldrig att förvånas över växters alla olika former och färger!


/  eo

(För större bild - klicka på fotot!)

Dags för föreläsning


Mats Carlsson kan massor om orkidéer


Även små hundar med krona på huvudet tillhör årets pynt


Flamingo "Belladottie"


Masdevallia-orkidé upp till höger. Blanka krukor är helt inne


Orkidé i glasbur


Linda Schelin berättar


"Gröna och nötta favoriter"


Naturfärger- och material


Vackra färger och former på blad. Inkakrona i bakgrunden


"Industriell grönska". Glas och plåt


Calathea "Dottie"


Varma färger


Pyttesmå orkidéblommor i mängd


Som en vägg av vita orkidéer


Nästan svarta blommor mot de vita

.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar