fredag 27 juni 2014

Sommarresan mest inom Närke (Del 2)


Efter en mycket god lunch på Café Skogen ställde vi kosan mot Bastedalens Kinapark i Hammar. Vad vi inte hade räknat med var att Vätternrundans alla cyklister skulle vara på samma väg – och ännu mindre att en krock mellan en massa cyklister någonstans längre fram skulle orsaka milslånga köer för trafiken. Vi stod nära en timme helt stilla på vägen, och ingen visste vad som egentligen hade hänt. Två ambulanser ryckte ut, så vi förstod ju att det var någon form av olycka. Efteråt har vi hört att minst fem personer fick föras till sjukhus, men att det även rörde sig om många skrapsår därtill. Cyklisterna ligger ju i klungor, och väldigt tätt ihop. Krocken hade skett vid Hammarsundsbron har vi läst senare. När vi så småningom fick börja röra oss så sakta framåt var det även vägarbeten med begränsad framkomlighet – och en vägbana enbart för cyklister, delvis. Så rejält försenade anlände vi till Bastedalen. Men den som väntar på något gott!

Föreningen gjorde faktiskt en resa till bl a Bastedalen för trettio år sedan, men dit åker man gärna igen. Och säkert har en hel del renoverats av broar och paviljonger, under hela den tiden. Kinaparken ligger i ett gammalt kalkbrott med höga sidor och med stilla vattendammar i botten. Och så förstås med broar som är krökar på – så att onda andar inte ska kunna följa efter en… Och en hel del passande utsmyckning i form av drakar och porslinsurnor. Blommande näckrosor i dammarna, pioner vid sidorna och några lite ovanligare träd, som t ex en kinesisk meta-sekvoja. Vackert och fridfullt. Martti, ena reseledaren, höll koll så alla hängde med, både här och annorstädes.

Dagens sista besöksmål var på Äppelgården i närheten av Vingåker. Även då var gps:n lite vimsig. När vi väl kom fram till Äppelgården hävdade apparaten att vi var 3 mil längre norrut…

Väl framme fick vi oss en efterlängtad kopp kaffe med dopp i orangeriet och i trädgården. Ägaren guidade oss i två grupper i trädgården, som innehåller en privatträdgård, en fin lekstuga med handelsbod, bed & breakfast som även tar emot gäster med hund, en plantskola, försäljning av jättefina prydnader i rostigt järn och ett synnerligen prydligt grönsaksland, där allt var inrutat, som i en gammal klosterträdgård.

Det blev en lång dag för chauffören med väntan för olycka och gps-krångel men Gert löste alla problem med tålamod och gott humör. Heder åt honom!

Väl hemma gällde det som vanligt att hitta plats för alla nya plantor – men det är ju ett trevligt bekymmer!


/eo

(Känns bilden liten? Klicka på den, så blir den lite förstorad)

Ingången till parken


Det var en brant trappa ned


I en liten uppförsbacke


Andarnas bro


Bron ligger fint vid berget


Vattnet strilade sakta ned


På väg mellan dammarna


En liten paviljong


Kullig bro


Paviljong med "vikt" bro


Besökare i långan rad...


En buddha fanns förstås också (uppe t h)


Gul elefant. Kanske Ganesch?


Magnolia sieboldii


Draken vaktar bron


Kinesisk Meta-Sekvoja


Paviljong med urna


Den fina urnan


Pion vid bergväggen


Martti kollar så att alla är med


Fönstret i orangeriet på Äppelgården


Det ska bli gott med kaffe!


Trevligt uppdukat


Fika i orangeriet


En härlig nepeta


En fika ute i solen


Vädret var perfekt, soligt men inte kvavt


Sten, taklökar och rostig burk - jättesnyggt!


Den lilla plantskolan


Ägaren guidar oss runt


Grönskande portal med armeringsjärn


Den splitter nya lekstugan, med handelsbod

En hydda i järn, för vindruvor


Ett sånt prydligt grönsaksland


Vi säger adjö åt gulliga kissen och vänder hemåt

.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar