torsdag 26 juni 2014

Sommarresan - mest inom Närke (Del 1)


Med en välfylld buss, 52 personer, styrde vi den här gången mot intressanta trädgårdsmål i Närke – mest.

Det allra första stoppet gjordes hos Berndt och Birgitta Berglund i Östersätter, utanför Arboga. Från början en lantgård med ett flertal hus. En stor trädgård, där även skog ingick, och där ägarna specialiserat sig på hostor. Jag visste inte att det fanns så många sorter! Allt från stora till pyttesmå; vita, gula, blågröna, randiga… Vackert kombinerade med andra växter också. Vi startade med att duka upp våra fikakorgar, och gick sedan på upptäcksfärd i 10.000 kvm trädgård, som även fanns inne i skogen, och vid stenar och berghällar. En stor damm hörde också till, och en liten dito.

Och vilka fina blommor! Kandelabervivorna t ex, som fanns i både rosa och vitt, och i stora grupper. Blå bergvallmo fanns också, bedårande bräckor, praktexemplar av blå clematis – för att bara nämna något. En trädgård med mersmak!

Nästa anhalt blev utanför Örebro, hos Lidéns i Lillån. Trädgården hade beskrivits som en villaträdgård i återvinningens tecken – och den beskrivningen visade sig stämma bra. Det finns mycket man kan spara och pryda sin trädgård med! En fåtölj planterad med diverse trevliga sommarblommor, en liten damm gjord av en avskuren tunna med ett handfat i mitten, skulpturer av torra rötter, plantering i en fotboll (!), en spaljé som egentligen var ett hjul, där ekrarna förlängts till längre strålar – ”strålande hjul”. Till exempel. Det gäller att se möjligheterna! På många håll satt även kluriga och humoristiska små skyltar vid konstverken. Fina blommor fanns det också förstås, och ett charmigt äldre värdpar som svarade snällt på alla våra frågor

Bussens gps skojade med oss flera gånger, bl a när vi skulle leta oss fram till dagens lunchställe – Café Skogen utanför Örebro. I rondellerna fick den lite snurren (inte så konstigt kanske…) flera gånger, och vi utforskade lite olika vägar runt Örebro. Men till slut hittade vi rätt (tur att vi hade en så lugn och tålmodig chaufför), och anlände till IOGT-NTO:s trevliga anläggning. Där mottogs vi mycket väl, fick egen matsal och en mycket god lunch bestående av fläskfilé med potatisgratäng, delikat svampsås, legymer och sallad. Kaffe och kaka som avslutning. De hade även åstadkommit en smaklig vegetarisk gratäng, som blev mycket uppskattad. Det tackar vi särskilt för!

Nedan ses ett urval bilder från dessa två första trädgårdar. (Fortsättning följer imorgon med resten av reseberättelsen.)


/eo

(Ni vet väl - vill ni förstora bilden något klickar ni bara på fotot!)

Snygg kombination: blådaggig hosta och gult penningblad


Häftig grön primula tillsammans med röd alunrot


Vid den fina entrérabatten i skuggan


Rosa låg näva på klippan - snyggt!


En fin grupp rosa kandelabervivor


Dekorativa stenblock i skogen


Men - vem är det som tittar ut?.....


Som en rosa sky var de här bräckorna


Stenstöttare


Vilken fantastiskt fin clematis! (Multi Blue?)


Utsikt från stora dammen upp mot husen


Ljusblå bergvallmo med dekorativ sten bakom


Vita kandelabervivor i mängd


En hel kulle full med fina hostor!


Enorma blad! (Bitterskråp hette den)


Aurikeltrappa av grenar i Lillån


Rosa violkungsljus och annat vackert


"Dansande rosrot". Namnet talar för sig själv...


Röd perukbuske. Snyggt mot de blåvita irisarna


"Strålande hjul" hette skulpturen/spaljén


Vid kameleontbusken


Värden själv


Ännu en naturlig skulptur


Vid ett ovanligt träd - en skruvpil


"Drak-en". Gissa vad den var gjord av?


Lunch på Café Skogen


Det smakade bra


Mätta och belåtna. Dags att dra vidare.

.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar