tisdag 25 mars 2014

Trädgårdsmässan, del 2


Årets idéträdgårdar var åtta till antalet.

Nummer 1 var gjord av Rölunda Gård och hette ”Låt grått bli grönt”. Här fanns det odlande både på längden och höjden, det fanns djur och kompostering.

Nummer 2 – gjord av Huseby bruk, namn ”Frökens Fabulösa Förmak”. Inspiratör Gunnar Kaj. Vackra möbler och rum, kombinerat med odlande…

Nummer 3 – gjord av Stadsodling Stockholm – namn ”Urbanodling 3.0”. Stadsodling Stlm är ett nätverk för Stockholms alla kvartersodlare.

Nummer 4 – gjord av Kulturträdgården och Sweden Greenhouse – namn ”Växthuset blommar!” Här kan man lockas av växthusdrömmar och välfyllda drivbänkar.

Nummer 5 – gjord av Astrid Lindgrens Näs – namn ”Som en saga utan slut”. En mental och sinnlig barfotaträdgård, sägs det i beskrivningen. Denna trädgård tog guldmedaljen.

Nummer 6 – gjord av Wij Trädgårdar – namn ”Lantlig Hägring”.

Nummer 7 – gjord av Carl Larsson-gården – namn ”Det är runt denna plats jorden snurrar”. I sommar återuppstår vid Carl Larsson-gården Carl och Karins trädgård med de unika trädgårdsmöblerna och de färgsprakande rabatterna. Invigning av den återskapade trädgården den 14 juni i Sundborn.

Nummer 8 – gjord av Hovdala Slott – namn ”Vitalisering pågår”. Allt kan få ny kraft, även det rostiga, förfallna och bortglömda.

Den som vann guld var alltså Astrid Lindgrens Näs, men hade jag fått bestämma hade det nog blivit nr 2, Huseby Bruk, eller nr 8, Hovdala slott. Vilket bara visar att tycke och smak är olika! Vinnande balkongträdgård var The Plant, med sitt återvinningstema. Min egen favorit var den japansk-inspirerade balkongen, med utblick över strömmen.

Besökarna tyckte inte heller riktigt som juryn. Röstningen utföll med flest röster på Linda Schelins balkong. Grattis Linda! Och vinnande idéträdgård var här Hovdala Slott, med sin odling i gamla bilvrak.
.
Årets trädgårdsbok handlade om Jord.  Årets pelargon heter Katy 13 och är starkrosa med ljusrosa mitt och likaså kanter. Lite mörkt bladverk.

Det fanns små penséer på mässan, 10-pack för 20:-. De var dessutom odlade på friland ända sedan i höstas, och det var inget problem att sätta ut dem direkt enligt odlaren.  En söt dubbel rosa julros kunde jag inte heller motstå. Ett par trädgårdsböcker kom också med hem… Ja, och så några fröpåsar!

Nu får gärna våren komma på allvar!


/eo

(Större bild? Klicka i fotot!)

Rölunda hade söta vita silkeshöns


Blomstervägg med någon liten campanula


Även småbarnen gillade hönsen


Gunnar Kaj, han som brukar pynta vid Nobel- 
middagen, var kreatör åt Huseby Bruk

Tänk att det kan vara så snyggt med taklökar och echeveria! 


Vita liljor - vackert mot det turkosa


Huseby visade vackra arrangemang


En jättestor agave i mitten - snyggt!

Astrid Lindgrens Näs


Astrid Lindgrens Näs, som tog guldmedaljen


Guld....


Wij - Lantlig Hägring


Carl och Karin Larsson-gårdens monter


Sundborn-trädgården


Gammalt kan bli nytt


En jättetupp i Hovdala Slotts monter


Allt kan man odla i....


Den gamla kryddhyllan gjorde tjänst som miniväxthus


Hovdala Slott hade många kreativa idéer...

.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar