onsdag 21 augusti 2013

Tre ganska olika parker


Vi startade vår lilla parkrundtur vid silverlönnen i Gamla Konstmuseiparken. (Lönnen växer och mår bra.)
Till att börja med fick vi t o m två guider, för Cecilia Knutsson, stadsträdgårdsmästare, hann vara med i den första trädgården, innan hon måste vara på annat håll. Mathias Thuen, parkchef, fick sedan hålla ställningarna ensam.

Museiparken har fått en rejäl ansiktslyftning med öppna gräsmattor och utsikt över ån. Det ska kännas välkomnande att promenera eller cykla här. Promenadstråket kommer ju även att bindas ihop med åpromenaden som är under arbete vid bl a Vilsta-kolonin. Förbi ”Tunafors Fabriker” kommer stråket antingen att gå rätt igenom eller på uppbyggda kajer utanför.

Mitt i parken finns en stor lind, och under den har anlagts en perennplantering. Växterna planterades under 2011. Planteringen har tyvärr tagit lite stryk av torkan i sommar, och trädet tar ju för sig också. Men dessutom tar det ju några år för perenner att etablera sig ordentligt – så förhoppningsvis mår de bättre nästa år.

I den bortre änden av parken finns det flera lite ovanligare konstverk. Det första man kommer till är en rejäl stenbänk med två vilande mässingskatter på. Verkligen något för oss som gillar katter! Man har även tänkt på barnen. Även om det inte är en lekpark, så är det fullt tillåtet att klättra omkring på konstverket med de fantasifulla sängarna med grönt konstgräs på och med gul gummiasfalt under.

Park nummer två ligger i hörnet av Gränsgatan och Sundbyvägen, bredvid Nålmakaren. Den heter Kolimportens Park, för att påminna om Kolimporten som låg i närheten. För att även anknyta till järnvägsspåret som gick bredvid för inte alltför länge sedan så har man lagt ut räls och ”slipers” och så finns det vagnar med kol (egentligen svarta stenar) och större ”vagnar” planterade med perenna plantor. En ganska speciell liten fickpark alltså! Även den här parken har bara funnits sedan 2011.

Mathias Thuen berättade att parken kommer att ingå i en cykel- och promenadväg efter gamla banvallen som ska bindas ihop med en särskild symbol, antagligen en slags lampor som påminner om järnvägsbelysning.

Sista anhalten denna kväll var Rothoffsparken, där parkförvaltningen gjort stortdåd på framsidan av Rothoffsvillan. Istället för en ren transportsträcka förbi dystra lövträd har det öppnats upp och planterats in många fina växter. Emellan dem ligger täckbark, för att hålla fukten kvar och ogräset borta – och så ser det ju dessutom prydligt ut. De sista plantorna sattes under 2012, och de måste förstås få några år på sig för att växa ihop för att resultatet ska bli precis som planerat.

Det finns många lite ovanligare buskar och träd här – och i resten av parken med för den delen. Gaffelolvon var en av parkchefens favoriter. Det finns mycket att upptäcka och botanisera bland i parken!

De äldsta delarna av Rothoffsparken har en vördnadsvärd ålder – ekarna mot Rothoffsvägen fanns redan på Rademachers tid!

Intill dem finns prov på alla de sommarblommor som planterats runt om i staden, och dessutom många av perennerna. Allra nyast där är ytan med rosor, och den med olika slags bär på plantor och buskar. I och med att Högskolan inte längre kunde åta sig att sköta om Sverige-planteringen, med de olika landskapsblommorna, fick man lov att göra något nytt med ytan, som inte var lika arbetskrävande.

Alldeles nytt i Rothoffsparken är den omgjorda lekparken, med studsmatta infälld i marken, med mjukt konstmaterial omkring att ramla på, en karusell som man även kan åka i med rullstol, en stor rund gunga som man ligger i och gungar m m.

På prov har ställts upp papperskorgar på ett par platser, där man samtidigt kan återvinna. Det finns fack för plast, papper och sånt man kan panta. För att inte skator och andra fåglar ska ta sig in och härja med papper och annat skräp har man hängt i bitar av kedjor i öppningarna, och det verkar fungera.

Vi avslutade kvällen med kaffe och chokladkaka i gröngräset och våra guider avtackades med föreningskasse och 100-årshistoriken. Varmt tack för en trevlig och informativ kväll!


/  eo
(För större bild - klicka i fotot)

Guiderna i orange syntes jättebra


Vad står det på den här lilla skylten då?


Freja kollar intresserat på katterna


Roliga lekvänliga konstverk


Rena sagosängarna


De utlagda spåren vid Kolimporten


Mathias Thuen berättar om parken


Snygg plantering i "kolvagn"


Tuvrör hette det vackra gräset


Katsuran i Rothoffsparken gillar läget vid bäcken


Kombinerad återvinning och papperskorg


Kedjor i öppningarna för att hålla fåglarna borta


En liten del av de fina planteringarna på framsidan i  Rothoffsparken

.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar