torsdag 4 juli 2013

En annorlunda trädgård


Det senaste trädgårdsbesöket gjordes i en ganska spännande trädgård. Tomten var för det första väldigt långsmal, och för det andra rätt brant. Och grunden är en tallbacke!

Kristina Kruse är ju utbildad inom trädgård och dessutom en riktig trädgårdsentusiast, så hon hade åstadkommit något som både var överraskande, vackert och speciellt. Lite extra förtjust är hon i vedartade växter, så det fanns många ovanliga sådana – som snödroppsträd, rödbok och katsura. Frösådda rönnar hade hon en hel hög av… Hon experimenterar gärna och provar nya saker. Som att föröka liljor ifrån liljefjäll. Det funkade jättelätt och bra hävdade hon, enda nackdelen var att hon fick för många plantor!

Trädgård behöver inte vara så gravallvarligt alla gånger heller. Här står en båt – med tillhörande brygga – mitt uppe i skogen! Enligt utsago skulle tomten nämligen vara sjönära… Strandkanten består dock här av en brant som vätter mot det gamla grustaget.

Annorlunda trädgårdspynt fanns det på flera håll – som en gammal rostig resårbotten som fungerade utmärkt – och dekorativt – som spaljé, mellan två tallar. En liten damm fanns det också, med en sjöjungfru i, som heter Ariel. En dekorativ dam som startade sin tillvaro som något helt annat. (Fråga gärna Kristina vad…. ;-)

Och så fanns det förstås en hel massa växter att upptäcka, planterade varhelst det kunde finnas en liten grop att lägga god jord i. Många sorters rhododendron, ännu flera sorters funkia… En väldigt spännande ormbunke hittade vi också, med mörka krusiga blad på välvda grenar. Mera häftig än vacker kanske den gröngula primulan var, men desto vackrare var den gammeldags rosen vid husknuten – Constance Spry. Stora rosa ljuvt doftande bollar.

Lilla katten Lisa var ett charmtroll som gjorde oss sällskap, särskilt vid det mysiga fikat i skuggan. En sån liten sötnos!

Tack för titten i den inspirerande trädgården – och tack för fikat, som kanske uppskattades lite extra när vi först hade ”fjällvandrat” ända upp till gatan bakom!

/ eo
(För större bild - klicka i fotot!) 
 
På väg in


Trädgårdsprat...


I uppförsbacken

Ovanlig primula


Trafik åt båda håll


Solen sken och kastade skuggor


Mossiga stenar fanns det många. Här vid perukbusken


Skylt och korg med snäckor


Båten vid bryggan


Så här fint kan det bli!


Plantor till salu är aldrig fel...


Jättekast och symboliskt staket


Glada besökare


Blodboken, som var nästan svart


Vackra bokollon hade den också


Upphittade zinkhinkar som blivit stilleben


Damm med sjöjungfru


Resårbotten som spaljé


Järnfågel med bo på stenen


Jordgubbsland med prydlig kant


Natur och teknik i skön förening


Nils-Bertil och Viola i solskenet


Bertilssons hade slagit sig ned på trappan


Fikapaus i skuggan


Kristina berättar om sin trädgård


Lilla söta Lisa!

.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar