lördag 9 februari 2013

Fågelgran

.
Nej, det är inte fråga om någon sådan där liten trevlig fågelbogran. Vår julgran stod fin ovanligt länge i år, och hade fått gröna skott. Vi slängde därför inte ut den förrän första veckan i februari. Men eftersom den faktiskt fortfarande hade gröna barr kvar tyckte vi ändå att det var lite synd att såga bort grenarna, så vi placerade den – med julgransfoten kvar – utomhus på lilla uteplatsen. Och så hängde vi i lite fågelmat – äppelhalvor och talgbollar, lite som pynt, men förstås mest som mat till fåglarna. Ja, man har ju inte roligare än man gör sig!


Sedan har vi en liten efterlysning… Är det någon som känner till något om en Axel Ljungdahl, trädgårdsmästare i början av 1900-talet? Evald Larsson har mottagit för föreningens räkning fyra pokaler som Axel Ljungdahl fått som priser, och det vore ju roligt att få veta lite mera om honom. Den äldsta pokalen, i nysilver, är från 1902, den nyaste, i tenn, från 1936. Man får väl gissa att han föddes på 1870-talet då kanske? Han har fått dem som priser vid trädgårdsutställningar och utdelare är t ex Eskilstunatraktens Trädgårdsodlareförbund och Södermanlands Handelsträdgårdsmästare-förening.

Efterforskningar på Nätet gav minst sagt magert resultat – det enda jag hittade var en uppgift om att han drivit en handelsträdgård på Närje Holme mellan ca 1900 och 1920. Evald tycker sig minnas att han även hade växthus på Söder. På en pokal står det förutom namnet Stensborgs Växthus, kanske var det det? Är det någon som vet lite mera om honom? Man blir ju lite nyfiken!

/ eo

Annorlunda granpynt


Äppelhalvorna blev genast populära


Även talgbollarna upptäcktes snabbt


Axel Ljungdahls pokaler

.


1 kommentar:

  1. Axel Ljungdahl var bror till min farfar, Johan L., i Arboga.
    Ring mig för upplysningar
    Larz-Thure ljungdahl
    0703767789

    SvaraRadera