fredag 26 oktober 2012

Tips om en lättskött trädgård samt om hur man skyddar sina växter

.
På höstmötet den 19/10 2012 gav Linda Schilén många goda tips om hur man underlättar trädgårdsarbetet för sig själv, så att man även hinner njuta av sin trädgård. Om man känner att man faktiskt inte hinner med alls, var ett tips att lägga igen några perennarabatter - och istället sätta vackra blommande buskar där. Gräs är sånt som kan ta mycket tid - kanske kan man ha marktäckare där istället? På våren kan man göra som i Enköping - klippa ned de torra växtresterna i småbitar på plats och låta dem ligga kvar. Och sedan täcka över med en blandning av barkmylla och kogödsel. Att odla grönsaker under markduk ger flera goda effekter - temperaturen blir högre där under, skadeinsekterna kommer inte åt och inte heller fåglarna som vill stjäla frön. Att koncentrera sig på en bit av trädgården i taget är nog också en god idé...

Titta gärna in på hennes hemsida: www.uterummet.se .  Om man går in på Blogg där och sedan klickar på Växtlistor i sidomenyn så kan man hämta de olika sammanställningarna, som hon hade gjort. Under tulpanfotot finns en länk till "Robusta perenner", under bilderna på häckar finns "Friväxande häckar" och slutligen under rådjursfotona kan man klicka på "Lista på växter mindre omtyckta av rådjur".

På hennes hemsida kan man ju även kolla in Lindas vackra konst och hantverk för trädgården.

Den 24/10 höll Maj-Lis Pettersson, författare och välkänd från radion, en föreläsning på Contrast i STA:s regi om skadedjur och annat som förstör våra växter. Några av hennes tips:

Numera finns det flera biologiska bekämpningsmedel att köpa - det finns både rovsteklar, baciller och nematoder som jobbar i trädgårdsodlarnas tjänst. (Se t ex: www.nyttodjur.se)

För att kunna bekämpa larver - som ju är ganska lika varann - behöver man veta om det rör sig om bladsteklar eller någon form av fjäril/fly. Då räknar man helt enkelt benparen - upp till 4 par ben = fjärilar, 5 par och uppåt då rör det sig om steklar. (För det är ju olika medel mot olika slags insekter.)

Krusbärsmott/vinbärsmott lägger ägg i bären, vilket orsakar att de brådmognar. Ta bort alla sådana bär och släng i en plastpåse!

Liljebaggar kan lägga 100 ägg - plocka flitigt de röda baggarna, det ger stor effekt!

Clematis som får mjöldagg står antagligen för torrt - flytta på den!

Clematisbladstekeln angriper mest de tidiga sorterna som alpklematis och gullklematis. Klipp bort de angripna skotten (det blir som små myggbett på dem). De senare sorterna som de italienska (viticella) brukar klara sig bättre. Styvklematisen är svårt utsatt - rekommenderas därför inte.

Det gäller ibland att välja rätt sorter. Svarta vinbäret Storklas blir så gott som alltid angripet av vinbärsgallkvalster (ger runda uppsvällda knoppar, där mängder av kvalster finns) - köp inte den sorten!

Potatissorter som kan klara sig mot potatisbladmögel/brunröta är tidiga sorter som t ex Amandine, god, tidig och bra att lagra. Det är bra att förgro potatisen också, det tjänar man tre veckor på, vilket är en fördel för att slippa bladmögel.

Även hon har förstås en hemsida: www.gronarad.se

Sedan gäller det bara att plocka russinen ur kakan och tillämpa det man vill och behöver!

/  eo

(Vill du förstora bilden lite - klicka bara på den! )

Laddat för höstmöte


Kvällens föreläsare - Linda Schilén


Hon hade både bilder och åskådningsmaterial


Nu börjar vi...


Intresserade åskådare


Glada trädgårdsmänniskor


Mötet var välbesökt


Sista bilden i föreningens eget bildspel


Fikadags


Lotter fanns förstås tilll försäljning


Engagerat samtal


Dags för lotteriet


Inte mycket kvar att välja på...


Inga-Lill vann sig en bärhink!

.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar