söndag 7 oktober 2012

Höstfägring

.
Höstfägring kallar ju plantskolorna de där mera tåliga små växterna, tänkta för höstplantering i balkonglådor och urnor. Men den naturliga fägringen i form av höstfärgade lönnar och annat - den går inte heller av för hackor!

Jag tog en sväng häromdagen i grannskapet, med kameran som sällskap. Det är så vackert ute nu!

Förra natten hade vi nattfrost i trädgården, det hade i alla fall gått ett svep rätt över bladverket på pumporna, så att de hängde ledset med bladen morgonen därpå. Men dahliorna var oskadda, de tål ju inte mycket i den vägen annars.

Man får nog ställa in sig på att börja plocka in både det ena och det andra för vinterförvaring nu, förutom dahlior även t ex pelargoner och fuchsiakrukor. Tänkte försöka ta några skott i år - det brukar inte lyckas, men någon gång ska väl vara den första... Kruxet är väl också att det egentligen redan är fullt i fönstren. Och så har jag läst att skotten gärna vill ha tillskottsljus. Få se om vi kan greja det...

Den häftiga flaskborstbusken som vi köpte på torget vid mat- och växtmarknaden tål ju inte heller kylan. Men att få plats med den inne är ju inte helt lätt - ljust och svalt dessutom? Tja, går det så går det. Den har ju varit trevlig hela säsongen på terrassen annars.

Tomaterna är lite skyddade bakom sina glasfönster, men växthuset klarar ju inte så många grader. Jag håller tummarna för att vi ska kunna plocka in av godsakerna ett tag till... och sedan får man väl låta sig nöja med eftermognade tomater.

Glädjeämne just nu är höstkrokusarna, som plötsligt bara står där och lyser i solskenet! De rosa höstkragarna är också mycket välkomna. Och gentianorna... Och de gamla hederliga höstastrarna!

Det får nog bli en fika på gräsmattan imorgon - om det håller uppe!

/  eo

Vingad dvärgbenved i rosa höstskrud


Än finns det blåbär kvar att plocka!


Syrenhortensian är en trevlig höstväxt


Även bolltistlarna får granna blad


Grannens hagtornshäck lyser i gult och rött


Mera hagtornshäck...


Ginnalalönnen i parken sticker fram uppe i grönskan


Lönnblad är så vackra


Höstkrokusar gillar också sol!


.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar