tisdag 11 september 2012

Trädgårdens Dagar och rätt tipsrad

.
Trädgårdsföreningens stånd stod bra placerat ute i Solrummet vid Löta Plantskola, med plats att sitta ned vid deras trevliga trädgårdsmöbler, för att bläddra i våra jubileumsböcker eller för att gnugga geniknölarna med årets tips - Blommornas Olympiad. Ganska svårt? Jovisst, men så var det ju Olympiad också! Vi tycker att det är jätteroligt att så många tog sig tid en stund - alla är värda en flitpeng! Besökarna kom inte bara från Eskilstuna utan även Åkers Styckebruk, Kungsör, Flen, Bettna, Strängnäs och Stockholm.

Den rätta tipsraden kommer här. (För att kunna läsa den bättre - klicka i bilden så förstoras den!)


Så här ser den rätta raden ut...

Många luriga frågor var det... Posa serenius t ex är inte alls någon blomma - utan en isracingförare! (Makens bidrag till frågorna...) Får väl erkänna att många av de andra alternativen bara finns i min fantasi. Som himmelsvända (visst skulle det kunna vara en fin blå blomma?), smaragdöga (vore väl ett bra namn på något vackert grönt blomster?) och russrygg (skulle ju kunna beteckna någon lite luddig beige växt, kanske ett gräs...) Med flera. Men trots allt jag gjort för att slå blå dunster ;-) så fanns det ändå två tipsrader med alla tolv rätt! Av dessa var det en som dessutom var skapligt nära antalet aklejfrön i utslagsfrågan, 350 st mot det verkliga antalet som var 297 st.

Och vinnaren var...
Solveig Sehlin i Hagby, utanför Eskilstuna. Grattis! Ett presentkort hos Löta kommer som ett brev på posten! Den andra tolvan uppvisade Eva Drysén i Åkers Styckebruk, som dock gissade lite för lågt på antalet frön. Ett stort grattis i alla fall till henne också! Den som gissade allra bäst på utslagsfrågan var M. Strömberg, som hade angivit 310 frön. Inget pris utgår ju för det, men ett litet grattis ändå! (Eller, det var nog egentligen hennes make som hade ansvaret för utslagsfrågan ;-)

Många undrade hur en jätteknölkalla ser ut, så här kommer ett par bilder. Nog är de ganska fantastiska! (Men finns bara i växthus och blommar väldigt sällan. Den senaste jag läst om var i växthusen vid Köpenhamns Botaniska Trädgård.) Det finns många ytterligare bilder på Internet, för den som vill se mera av den underliga växten.

Knoppande jätteknölkalla


Utslagen jätteblomma

Lötas egen tipspromenad är ju lite mera seriös, och ger många fina priser i form av växter. Den här gången röda eller vita rosor som första priser och sedan benved och prydnadsgräs på andra- och tredjeplatserna. Kaffe med gott hembakt kunde man förse sig med inne i butiken, och möjlighet fanns till gratis trädgårdsrådgivning under en kvart för alla hugade. Nytt för året - tror jag - var att två trädgårdar i närheten även var öppna för visning, och det är ju alltid jättekul! Och så kunde man få livedemonstration av olika trädgårdsmaskiner, bl a självgående gräsklippare. Och många rosor i full blom fanns det förstås också att titta på!

/  eo

(Om man vill förstora bilden lite - klicka i fotot...)

Grönsaker och vinster på bordet


Hmm, vad ska jag skriva där...


Tio sorters tomater - den randiga heter Monokatbin


Om man räknar ett lager frön och multiplicerar det...


Ulla frestar med lotter


Inte bara potatisar och morötter kan få roliga former


Men det där var väl en lustig tomat!

Utsikt över plantskolan


Lötas personal fanns på plats att fråga


Såna vackra moln!


Hos grannen till Löta växte dessa - nej det är inte gurkor! Det är
luffagurkor, såna som man gör tvättsvampar av efter torkning


Nästa granne hade en rolig kattlucka...

.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar