fredag 7 september 2012

Förra helgen och kommande

.
Utställarna på Taxinge var ungefär de vanliga, och vädret likaså... De hade haft regn i två dagar. Så synd om alla utställare! Men på söndagen var det i alla fall uppehåll.

Denna gång koncentrerade vi oss till stor del på föreläsarna. Linda Schilén, trädgårdsmästare på Ulriksdal, gas oss tips om genvägar till en vacker trädgård. Ylva Landerholm, trädgårdsdesigner, berättade roligt och inspirerande om hur vi även ska se till att njuta i våra trädgårdar. Patrick Björk, Malmköpings Blomsterhandel, berättade om en ny terapiträdgård i Sparreholm.

Linda Schilén gav bl a dessa råd:
Plantera växterna där betingelserna är optimala för dem, så slipper man många bekymmer.
En bra bok här är Sol eller skugga. En annan Karin Berglunds Din trädgård.
Så gärna under fiberduk. Det blir 4 grader varmare där - kommer igång snabbare, håller fukten bättre och håller sniglar och fåglar borta! (Fast hennes katt kröp gärna under...)
En god idé är att göra "våtbäddar", med markduk i botten och uppvattnade, så att man inte behöver vattna annat än i nödfall.
På våren är barkmylla och kogödsel rena dundermedlen. Hon klipper ned vinterståndarna på samma sätt som i Enköpings parker, d v s klipper allt det torra i några centimeter långa bitar och låter det sedan ligga kvar i rabatten. Då ser det förstås ut som skrutt - men där kommer barkmylla+kogödsel in. Den blandningen lägger hon uppepå i ett några centimeter tjockt lager.
Att planera och göra en skiss är också jättebra. Och att koncentrera sig på en del i taget - inte försöka hinna allt på en gång!
Känner man att man har flera rabatter än man egentligen hinner med kan en lösning vara att plantera prydnadsbuskar där istället, nästan skötselfria, behöver bara gallras ur så där vart tredje år.
Har man breda rabatter - lägg dit trampstenar, så blir det lättare att sköta om växterna.
Nägra växter hon rekommenderade: Nävan Roseanne som blommar vackert och länge och gräset tuvrör - som hon tyckte passade precis överallt!
Hon hade även en lista på växter som rådjuren är mindre förtjusta i - finns på hennes hemsida:
www.uterummet.se

Jag har nyligen hört att det finns ett plaststaket, Allox-nät, som är 1,5 eller 2,0 m högt. Det ska enligt utsago fungera jättebra mot rådjur. Har man många fina plantor att vara rädd om så är det kanske något att tänka på?

Ylva Landerholm ( http://www.ylvalanderholm.se/ ) hade också ett tips för att avskräcka de vackra men hungriga rådjuren. Man kan spraya med vanlig hårspray på sånt som är utsatt - eller klicka på lite ofärgad skokräm på bladen. Skokräm låter väl både ganska miljövänligt och billigt!

Mot sniglar hade hon ett annat oväntat medel - vanligt bryggkaffe! Hon hävdade att mördarsniglar inte tål koffeinet alls, och trodde att detsamma skulle gälla även trädgårdssnäckor. Överblivet bryggkaffe (eller specialbryggt, förstås...) att spraya på växterna, det låter verkligen värt att prova!

Hon har varit med bl a i en serie trädgårdsprogram, Trädgårdsdrömmar, tillsammans med Linda Lindorff. Här kan man se exempel på några olika slags trädgårdar de tog sig an:
http://www.tv4.se/tr%C3%A4dg%C3%A5rdsdr%C3%B6mmar/artiklar/detta-ar-tradgardsdrommar-4fc33ad704bf72228b000933

Att odla i lådor tyckte hon var praktiskt. Även här blir det varmare i jorden, och också lättare att komma åt. Om man dessutom målar dem med Falu rödfärg (som innehåller koppar) så trivs inte sniglarna där!

Växter hon gillar är t ex persikoträdet Frost, som går i skyddade lägen även i Mälardalen, och Katsura som är ett träd/buske som doftar pepparkakor på hösten. Den tål även mycket fukt i marken, vilket kan vara praktiskt ibland. Om man vill ha ett riktigt men litet träd, 1-2 m högt, kan Salix Integra Hakuro-Hishiki, japansk dvärgpil, vara ett alternativ. Kronan är ympad på stammen som inte växer mer. Trädet vill ha sol, är vackert och nätt - men kanske inte det allra tåligaste.

Patrick Björk berättade om den terapiträdgård i Sparreholm, "Sinnenas och minnenas trädgård", som stod färdig hösten 2011. Trädgården är uppbyggd huvudsakligen med tanke på de äldre som bor på Åsens äldreboende, men är även avsedd för barn - och för alla som vill koppla av en stund bland alla växter runt dammen.

Mängder av perenner är planterade - från krypcotula till elefantgräs. (Hela 100 sorter, om man räknar in buskarna, enligt växtlistan på Internet...)  www.idehjulet.se/folder.pdf
Gräset får beträdas och man får gärna sitta där med en picknick-korg. Det är även OK att smaka på smultronen i de upphöjda bäddarna. Det finns rustika träsoffor i ek att vila benen på. Som minneshjälp för de boende finns även saker som ett klädstreck med tvätt och en mjölkpall att titta på. Det låter genomtänkt!

Som privatperson eller förening kan man få en guidad visning, i mån av tid. (Kerstin Rådstam 070-1772677, Gunilla Jacobsson 070-3457895).

Kommande helg är det Trädgårdens Dagar som gäller. Då kommer Eskilstuna Trädgårdsförening att delta på Löta med ett bord, som vi brukar. Måtte det bli bättre väder än förra helgen... På lördagen kommer Nils-Bertil och Else-Marie att starta upp på morgonen med Ulla och Ralph som "ståndspersoner" på eftermiddagen. Söndag finns paret Bertilsson där på förmiddagen och Christina och Sven på eftermiddagen. Kom gärna och hälsa på i ståndet!

Jag tror att Löta skulle ha någon, som kan komma med lite goda idéer för ens trädgård, på plats vissa tider också. Själv tänker jag passa på att kolla in plantsortimentet lite...

/  eo


Besökare år 2011 på Löta

.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar