onsdag 12 oktober 2011

Höstmötet, del 2

.
Forts...

Under pausen kunde gästerna sträcka på benen, kanske ta sig en rökpaus vid Eskilstunaåns stränder, ta sig en titt i gamla böcker från föreningens långa tillvaro och protokoll och bilder som satt på skärmar bredvid. Det fanns möjlighet att återuppleva föreningens resa 1980 till Gränna och Visingsö genom en gammal videofilm utan ljud, överförd till cd, eller trädgårdsbesöket i Närke år 2003 bl a. Detta fanns att se via en laptop i entrén. I hörsalen rullade bildspelet från Göteborgsresan i somras. Ralph hade även satt igång en av de gamla maskinerna, för den som ville se sig om i själva museet. Den allra äldsta jättestora grå maskinen, som står t v i entrén, är nästan jämngammal med föreningen, den tillverkades år 1913.

Kaffe med en delikat kaka med choklad smakade bra efter pausen. Nils-Bertil och Ralph presenterade den rykande nytryckta historiken över Eskilstuna Trädgårdsförening, som sedan delades ut till alla medlemmar när de gick hem. Ulla o Ralph Angestam har forskat i gamla protokoll på Företagsarkivet medan Nils-Bertil i sin halva berättar om sin tid som ordförande, och rekapitulerar samtliga resor sedan 1976 med en bild och en liten text.

Ralph Angestam berättade intressant om Theofron Munktell, som han lite då och då får gestalta i dåtida klädsel, mest vid olika Volvo-arrangemang.

Grävskopan i matsalen hade nog aldrig haft så dekorativ fyllning förr - fullt med höstliga trädgårdsblommor! Karin Larsson gjorde en mängd vackra arrangemang av dem, bl a använde hon några jättelånga härliga slingor av röda amarantblommor, tillsammans med bl a en solros. Medan hon jobbade för fullt på scenen passade vi på att dra på lotteriet, och Karins alster försvann som snö i solsken vartefter de blev färdiga - även de ingick nämligen i vinsterna.

Sven-Olof Jansson höll ett trevligt tacktal till styrelsen och jubileumsgruppen från scenen, för ett väl genomfört jubileumsår.

Allra sista programpunkten var att avtäcka skärmväggen  där samtliga deltagande foton i föreningens fototävling satt uppsatta, med de tre pristagarna i varje klass överst. Tre klasser: Djur i trädgård, Människor i trädgård samt Vackra blommor. Juryn bestod av Lasse Larsson och Ulf Rehnholm, båda lärare på Folkhögskolan, samt Viola Gustafsson från vår styrelse. Viola är själv en duktig konstnär. Samtliga bidrag var enbart identifierbara via en siffra på baksidan. Fotograferna själva hade förstås hunnit lista ur hur de låg till, innan de blev framkallade och grattade. Förstapris i varje klass var fotoboken över Eskilstuna Trädgårdsförening, som togs fram i slutet av 2010. Övriga sex priser utgjordes av trevliga lökar, som ska bidra till vårkänslorna år 2012.

Vinnarna var:

Djur
Wera Andersson  -  Katt i grönsakslandet
Ing-Britt Jomerius  -  Räv som äter ur handen
Bo Semmelhack  -  En älg bredvid växthuset

Människor
Britta Hoppe  -  Trädgårdsägare i välförtjänt vila bredvid skottkärran
Christina Lundmark   -  Trädbeskärare i full aktion i äppelträdet
Gurli Eriksson  -  Stolt ägare till en fin syrenhortensia

Blommor
Else-Marie Olofsson  -  Ymnigt växande Summer Snow clematis. Hennes bidrag hade dock slunkit med av misstag, så hon lät vinsten gå vidare, och en dragning gjordes då bland de namn som inte redan vunnit något i tävlingen. Sven Lindgren hade då turen att erhålla en fotobok.
Britta Hoppe  -  Blå irisar i motljus med en sjö i bakgrunden
Inga-Lill Werner  -  En röd lilja mot tallar och granar i skogsbrynet

Det fanns under kvällen möjlighet att anmäla intresse för trädgårdsrelaterade kurser. Tre personer var intresserade av kompostering, så det kanske vi försöker ta upp vid ett senare tillfälle. Trädbeskärningskursen däremot tyckte sex personer lät intressant, så där kommer styrelsen att undersöka om det finns någon lämplig kursledare tillgänglig, och vad kursen i så fall skulle komma att kosta. Mera info kommer om detta. Om det finns flera som skulle vilja gå kurs i att lära sig beskära fruktträd så hör av er!

Kvällen avslutades med att alla närvarande medlemmar fick "påse" med sig hem -  en speciellt framtagen rejäl naturfärgad tygkasse med Karin Larssons nya runda logga på, och i den låg ett exemplar av den nytryckta historiken.

Alla övriga medlemmar kommer att kunna hämta kasse med bok hemma hos Nils-Bertil Olofsson, Duvtorpsvägen 19, 016-51 80 35. (070-920 48 55).

Välkommen att hämta ditt exemplar!

/  eoLite från gamla tider vid skärmutställning


Här kunde man se på gamla filmer


Traktorerna väckte också intresse


En hel skopa med vackra blommor


Ralph berättar om Theofron Munktell


Här arbetar Karin med bla amarantslingor


Gurli Eriksson hade turen att vinna buketten!


Lena Jederud vann ett tjusigt clematisarrangemang


Gerd fick en bukett som gick bra i färg


En raffig bukett beundras


Jättetjusigt! Vad heter den lila blomman, tro?


Stig-Olof försöker assistera Karin


Amaranten hade meterlånga blomslingor.
Ser du att hon har lagt in rönnbär som bildar 100 i solrosen?
Klicka annars på bilden för att förstora den!


Sven-Olof tackade å allas vägnar


Samtliga insända foton på skärmarna


Sven Lindgren vann den utlottade boken


Glad vinnare i klassen Djur i trädgård


Gurli vann tredjepris i klassen Människor också!

.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar