måndag 6 juni 2011

Trädgårdsbesök

.
Magnolior och annat
Den tidiga värmen gör att de flesta magnoliorna har blommat över, men det finns rhododendron och azaleor och andra trevliga växter att titta på också, hälsar ägarna av trädgården i Västerås, som vi ska besöka gemensamt på onsdag kväll. Vi åker från Lidl på  Eskilshemsplan kl 18.00. (Nils-Bertils mobil 070-920 48 55, Else-Maries 070-320 63 30.) Villan är belägen i närheten av flygplatsen. Om någon behöver skjuts så hör av er! Kanske kan vi hitta någon trevlig backe att sitta och fika i också, på hemvägen?

Besöket hos  Wawa Sjödin
I finaste sommarväder hälsade vi på hos Wawa i lördags. Många passade på att ta en cykeltur samtidigt.

Trädgården ligger i en skogsbacke, och Wawa beskrev den som en naturträdgård. Där fanns alltså både tallar, blåbärsris, skogshallon och vilda blommor, tillsammans med utvalda perenner som kan passa till en stuga på en naturtomt. Många sorters vallmo fanns på gång till exempel.

På ena sidan av trädgården hade hon planterat solälskande växter, såsom timjan av flera sorter, japansk malört med sina luddiga grågröna blad och annat torktåligt. På den andra sidan var det mera woodlandinspirerat med exempelvis många vivor (som hon gärna vill ha flera av!) och ett skum av vit myskmadra, som lyste upp i skuggan.

Även gulbladiga växter i fina kombinationer hittade vi hos den konstnärliga Wawa, och förstås en del prov på hennes alster - flaskstilleben i blått, handmålad välkommenskylt och hennes vackra och finurliga trädgårdsdynor.

Vi hittade dessutom något i trädgården som man inte ser så ofta - en kopparorm, under en rhododendron. Maken hade aldrig någonsin sett en sådan förr - och jag tror inte jag har sett någon sedan jag var barn heller!

En liten trevlig hund hade hon, som blev jätteglad åt alla besökarna. Att pudlar gillar vatten visste jag inte förut - men lilla Kia kom på alldeles själv att man kunde gå ned i dammen och plocka upp någon av mattes fina rhododendronblommor, som flöt som näckrosor och prydde upp där. Genast tyckte någon av trädgårdsvännerna synd om den fina blomman och slängde i den igen - varpå Kia genast hämtade upp blomman igen... Åh, en sån rolig lek!

/  eo

Wawa tar emot vid grinden


Ett av flera små hus på tomten


Fint målad skylt


Myskmadran lyste vit


Skogen är nära


Vackert gulgrönt mot ormbunkarna


Skön skugga under de gamla äppelträden


En rar gjutjärnsamorin


I bakgrunden bl a "Nordens olivträd" - silverpäron


En röd ormhassel stod bredvid


Guldhumlen utgjorde en vacker inramning till blomsterurnan


Wawa berättar om sina idéer med trädgården


Blått är vackert mot grönska


Wawas handstickade kuddar var pricken över i:et


Lilla Kia vid dammen


En flitig apportör...


Kryddorna trivdes här på solsidan


Stigen mellan rhododendronbuskarna mot grinden

.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar