torsdag 9 juni 2011

Toppblomster

.
När magnoliaträden står i full blom i Anderssons trädgård i Västerås så är det livlig "cruising-trafik" utanför på den lilla återvändsgatan. Nu var det visserligen bara enstaka blommor kvar, men av ett flertal sorter, och de som var - de var jättefina! Flera av besökarna lovade att komma tillbaka till våren, när det blommar på allvar... Sven-Olof sa att de högsta magnoliornas blomning syns över grönskan ända ute på Björnövägen - och då blir naturligtvis förbipasserande intresserade!

På en 900 kvm stor villatomt hade de - 50 sorters magnolior! Och det blev ändå plats över för grönsaksland i upphöjda bäddar, kobrakallor av olika slag och en alldeles perfekt gräsmatta - av praktsorten Smaragd. Och rhododendronbuskar, azaleor, perenner och fina urnarrangemang.

Sven-Olof vet - förstås - massor om magnolior, och har även varit med i Gröna Rum. Han berättade t ex att om man anser att man måste beskära en magnolia, bör man göra det endast under tiden mitten av juni till mitten av juli. Torr ved kan man förstås ta bort även annars. Han göder sina träd en gång på våren, och vattnar dem regelbundet varje vecka. Bra jord ska man ju också kosta på dem - det gäller att ge de små raringarna så goda förutsättningar som möjligt.

På den stora terrassen med ett flertal sittplatser kunde vi till sist duka upp våra medhavda fikakorgar i den ljumma kvällen. Svensk sommar är inte så dum ibland!

/  eo

På baksidan av huset


Sittgrupp på framsidan


Pampig iris i sällskap med en azalea och en magnoliaknopp


En knoppande skönhet


Den här såg nästan ut som en fågel


En rosa trädprydnad


Den röda var också jättefin


Sven-Olofs favoritazalea


I motljus blev den riktigt läcker


En elegant magnolia i benvitt


Även ståndare och pistiller är vackra på magnolior


Det fanns inte bara magnolior - här en stilig jättevallmo


En tripetala-magnolia - fast med fyra kronblad...


Tripetala-magnolian i profil


Den här kunde vara illustration till ordet magnolia!


Sven-Olof berättar om trädgården

.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar