onsdag 21 april 2010

Smått men gott


På trädgårdsmässan kunde man även titta på en massa bostäder - till fåglar nämligen. Skolorna inbjuds varje år till en SM-tävling om finaste fågelholken. I år fanns det bidrag i form av en uggla, ett tåg med vagnar, hjärtan, paraplydrink, skola, blomma, fiskebodar, klocka, husvagn, kaffepaket, väderkvarn... Och många flera roliga idéer! Man fick rösta på sin favorit och den som inhåvat flest röster var Tumba gymnasium med en härlig katt. En sådan skulle jag gärna ha i björken hemma!


Hela släkten ryms

Idérikedomen var stor - det fanns många fler

En gammal Lycksele-skola!

Fiskebodar - kanske något för sjöfåglar...

Vinnarna blev Tumba gymnasium

Fascinerande i det lilla formatet var också bonsaierna, i B-hallen. Inget för mig att syssla med, det tar åratal att få till det, och går åt både tid, kunskap och stor framförhållning. Och tänk om man glömmer någon gång att vattna den lilla dyrbarheten - det finns knappast någon marginal för sådana misstag! (Fast å andra sidan kan man ju "fuska" lite och helt enkelt köpa en naturligt miniatyrväxande planta med pytteblad, som växer i vanlig jord i vanlig kruka. Om man nu väldigt gärna vill ha något smått i fönstret. Eller kanske en liten succulent.)

En av bonsaierna på mässan var ett pyttelitet blommande fruktträd i kruka - den var så söt! En av de minsta krukorna innehöll faktiskt en pelargon - så det behöver inte vara så märkvärdiga sorter annars. En liten skogsdunge fanns det också med och förstås ett par vindpinade tallar. En bonsai är väl egentligen fifty-fifty konst och växt!

/ eo


Bonsai-samling
En japansk lönn på japanskt vis


Den kupiga krukan var väl fin!

Minstingen är en pelargon

Ljuv blomning i litet format


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar