måndag 22 februari 2010

Hemlagat


Det var inte svårt att laga "talgbollar" själv, och nog skulle jag bli sugen på dem om jag vore fågel! Men så är de proppfulla med godsaker också.

Jag använde till större delen ett recept som OdlaNu har gjort.

Ingredienser:
500 g kokosfett (ett paket)
2 dl rapsolja (för att fettet inte ska bli så stenhårt när det kommer ut i kylan)
10 dl fiberhavregryn (som är mycket mindre än vanliga)
1 dl lätt hackade hasselnötter
3 dl jordnötter
1 dl russin
3 dl solrosfrön eller blandade vildfågenfrön
(Man kan även tillsätta vetekross/kli och linfrön, och ta mer eller mindre av de andra ingredienserna, efter vad man har hemma)

Man smälter kokosfettet på svag värme, tillsätter rapsoljan och rör sedan ned all den goda fågelmaten.

Sylvia på OdlaNu föreslår att man ska slå smeten i t ex halverade kokosnötter eller i blomkrukor, modell mindre. Man tager vad man haver - här blev det åtta olika förpackningsburkar (crème fraiche, firisrutti) inkl tre skruttiga plastkrukor, som jag fodrat med plast. Ett rejält snöre med knut på nere i botten på varje burk. Vi hjälptes åt att fylla i röran, så att snöret, som sedan ska knytas i någon gren, hölls något så när sträckt. När formarna stelnat ute på terrassen gick det bra att trycka ut bollarna - så formarna går att använda igen.

Och vad tyckte fåglarna då? Citat från en blåmes: "Det här var grejor det!"

/ eo

Fågelmatröra i kastrullen



Diverse formar med snöre i



Alla formarna fyllda



"Talgboll" med smaskigt kokosfett



Den ser ju faktiskt riktigt god ut!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar