måndag 21 september 2009

Dags att skörda


September - dags att njuta frukterna av trädgårdsarbetet!

Bärbuskarna är avplockade - svartvinbärssaft, björnbärssylt och infrysta hallon och jordgubbar finns i förråden. Äpplena mognar vid lite olika tider beroende på sort, potatis och rotfrukter kan börja lagras i källarna. Tomaterna förgyller både ostmackor och maträtter, och tomatsallad med vinägrett, hackad lök och basilika går inte heller av för hackor... Kort sagt så är det ganska trevligt att ha en trädgård så här års!

I vår trädgård är druvorna just nu grädden på moset. Inne i växthuset finns den söta, gröna, kärnfria Himrod, som ger massor av långa druvklasar, och utanpå klänger den mörkblå staketdruvan Zilga, med lite kärvare men ändå goda frukter i ganska stora klasar. De blå har kärna i sig, men är istället så jättesnygga!

I år har vi fått så stor skörd att vi provade att köra en del druvor i råsaftcentrifugen. Inget vidare resultat - mycket väsen och lite ull, som käringen sa när hon klippte grisen. Däremot stod det i Odla.nu (2007) om att man kan göra druvgelé, till kött eller att ha på rostad bröd. Det blev en trevlig frukostmarmelad av Zilga, med vacker vinröd färg.

Så här gjorde man: "Ta bort dåliga druvor, repa dem i en kastrull, krossa lätt med en potatisstöt. Häll på en skvätt vatten och koka en stund tills de saftat sig väl. Sila massan genom silduk, mät saften, droppa i lite saft från en citron. Blanda saft och syltsocker (enligt dosering för marmelad) i en ren kastrull, koka upp igen enligt recept på sockerförpackningen, skumma och häll i varma småburkar."

/ eo


En del av skörden


Vackra blå Zilga

Himrod

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar