lördag 4 juli 2009

Rosens dag

Rosen har välförtjänt fått sig en alldeles egen dag - nämligen den 2 juli. En lämplig tid också, för nu blommor rosorna i många trädgårdar.

Bland dem som lite extra firade rosens dag var Löta Trädgårdscentrum i Ärla - som ju har en jättestor vida känd avdelning med sådana krukodlade, taggiga men ljuvliga skönheter.

Det är lätt att få rosfrossa... Marktäckande eller klättrande högt på bågar, med små eller stora blommor, med hela blomingen koncentrerad vid ett tillfälle eller lite pö om pö hela sommaren, med milt babyrosa blommor eller passionerat mörkt sammetsröda. Det finns nog en ros för alla! Det finns t o m sådana som går åt blått - fast lila skulle jag nog mera kalla färgen. Om jag ska vara riktigt nöjd ska rosen dessutom dofta!

Sedan är det ju också sant att det är flera som gillar (våra) rosor - som bladlöss och rosenskottsteklar och andra otrevligheter som rost och mjöldagg... Det är medaljens baksida - men vilken medalj!

Här kommer några porträtt från i torsdags:


Victor Borge har gett namn åt denna stiliga aprikosfärgade tehybrid


En polkagrisrandig sötnos, klätterrosen Calypso


En utsökt formad knopp av buskrosen Ghita Renaissance


Enkel men lysande eldröd är floribundarosen Eye Paint


Grace, en delikat persikofärgad Austin-ros


STÄNGT FÖR SEMESTER

Eftersom Sverige mer eller mindre stänger för semester nu i juli, gör också jag ett uppehåll i växtbloggandet. Tillbaka i augusti igen! Den 24 augusti ska vi besöka Odlarglädjen i Barva. Var vi ska träffas för samåkning och hur dags, det påminner jag er om då!

Skön sommar tillönskas alla medlemmar - och övriga bloggläsare!


/ eo


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar