söndag 30 november 2014

Flitiga små trädgårdsvänner


Kristina Simonsson från Valla berättade mycket intressant på STA om humlor och bin och fjärilar, m fl.

Intressant men också oroande. Visste ni t ex att vissa fjärilar har minskat med 70 %? Och att vildbin/solitärbin och humlor likaså minskar oroväckande. Det är ju inte bara det att insekterna är trevliga att titta på utan det är ju så, och förstås ännu viktigare – utan de pollinerande insekterna blir det ingen frukt och inga bär!

Varför minskar de då? Man vet inte riktigt, men gissar på flera skäl – giftbesprutning, minskande antal av värdväxter, alltför stora fält (solitärbin flyger bara 50 m från boet och humlor 250 m!), alltför städat i våra trädgårdar så att insekterna inte kan bygga några bon eller övervintra där. Ett lite ”bortglömt” hörn uppskattas.  En massa gamla träd huggs ned utan att man tänker på att de är rena insektshotellen vintertid, mellan bark och ved. Ängar läggs igen, och vägkanterna slås alldeles för tidigt.

Kan vi trädgårdsmänniskor göra något då? Ja, privatträdgårdarna är de små djurens sista utpost! Vi kan odla växter som humlor, bin och fjärilar tycker om att äta av (även riktigt tidiga och riktigt sena blommor), t ex nepeta eller fingerborgsblommor, och som deras larver har till mat, nässlor bl a. Vi kan spara gamla träd och stubbar, och vi kan ordna bon åt dem. Man kan göra själv, eller köpa färdiga. T ex har Simonssons ett snickeri, där de tillverkar allehanda bon och holkar. (http://www.aby-simsonsson.se). På nätet finns även flera andra. Och ritningar.

Vad gäller humlor kan man även gräva ned en blomkruka, med ca 17-20 mm bottenhål, uppochned i marken, någonstans där det är torrt och bra, och med några stenar runt ”ingången” med en större överst, så att det inte regnar in. Botten på krukan ska vara uppe i marknivå. Soligt och skyddad läge, gärna med högt gräs omkring… Innan man gräver ned krukan ska den fyllas med bomaterial som t ex torr mossa eller ängshö eller innehållet i ett gammalt sorkbo! Dessa är nämligen eftertraktade av humlan, som tycker att de är torra och fina och mycket passande hus. En fiffig idé av Kristina S – be en zoo-affär om lite musbajsar eller spånindränkt urin i en burk, och låt lite sådant följa med i bomaterialet. Det lockar humlorna dit! Krukan bör ha en diameter på ca 15 cm, rymmer kanske 2 l.
(På "Humlesidan" på Nätet kan man skriva ut fina planscher med många sorters humlor, som finns i Mälardalen.)

De rara humlorna är vi ju alla bekanta med – men hur är det med solitärbina? Sticks de? Nix, de har faktiskt inte ens någon gadd. För de lever ensamma, har inget samhälle att försvara. Och var och en lägger bara ett ägg. (Mot humlan som kan lägga 500 ägg på en sommar). Det finns massor av sorter, 250 arter bara i Sverige. De är allt från 4 mm till 15 mm långa, och varierar mycket i färg och form. En del luddiga, en del kala och med färger i brunt, gult, rött, vitt… En del är bara framme på våren, andra ses på olika tider på sommaren. Flitiga pollinerare är de alla!

Om man vill göra ett bo åt solitärbina kan man ta växtstänglar med porös märg som hallon och fläder eller ihåliga som bladvass eller bambu. Kapa i lämpliga längder, bunta ihop dem i knippen och placera i varma lägen. Ett annat sätt är att borra en mängd hål i olika storlek i t ex ett avkapat runt vedträ. Borrdjupet bör vara 70 mm. Det ska finnas en bakvägg på också – så att inte rovsteklar tar sig in bakvägen och ställer till det. Sedan får man leta upp ett varmt och bra ställe att sätta upp boet på. De flyger som sagt bara 50 meter! Så det är viktigt att maten är ganska nära. Är placeringen lämplig kommer de snabbt och bosätter sig – lägger ägg, stoppar in pollen som mat och förseglar sedan öppningen. Det kan vara en god idé också att sätta ett nät en bit framför öppningarna, så att det inte blir en fågelrestaurang istället…

Det finns t o m bålgetingsbon att köpa! Inte så tokigt som det låter, för även dessa minskar i antal, och är fridlysta. Stora, brummande – och snälla - getingar. Som lever på – vanliga getingar! Däremot gillar de ingenting som vi själva har på altanbordet – ja, utom getingar då!

Så skönt att vi har kommit in i Advent! Ljus i fönstren, vackra belysningar på sta’n. Årets gran på Torget, som tändes i lördags, har även röda lysande ”kulor” – det var nytt. Nytt är också att fr o m mån 1 dec kommer ett stort paket på övre delen av Torget, närmare Stadshuset, att öppnas, och någon form av underhållning komma ut därifrån. Kl 17.30-17.45 ska man kunna titta på det varje vardag. Helgerna 13.00-13.15 – och julafton 11.00-11.15. TVs Adventskalender låter väl också ganska lovande?

En skön advent tillönskas!


/ eo

Välkomen gäst i rosenstaven


Så här kan en fjärilsholk se ut


Solitärbi - helt utan gadd


Ihåliga rör som kan härbärgera många bin


Gullig humla på gul blomma


T v humlebo och t h ett bo för solitärbin


Bålgeting på vår dörrmatta...


Nya ljusgirlander på Kungsgatan


Torggranen år 2014


Det stora kalenderpaketet, där det kommer att 
komma ut överraskningar varje dag



Ha en skön advent!


.  




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar