.
När det börjar våras så småningom och man går omkring och välkomnar alla sina ”växtvänner” i trädgården, börjar det även spira liv av annat slag i jorden. Snigeläggen som övervintrat ligger bara och väntar på våren. Trädgårdssnäckor kan ju övervintra som färdiga djur, medan mördar-sniglarna oftast bara övervintrar som ägg. Speciellt efter en lång och kall vinter - så då har vi någon nytta av den!
Då kan det ju vara bra att ha lagt upp en strategi, för att förekomma dem. Vad kan man då göra själv?
Man kan prova med att lägga ut strängar av träaska, kalk, krossade nötskal, sågspån, krossade hästkastanjer, tallbarr, kaffesump, grovt grus, lergranulat eller singel. Ett rent mekaniskt hinder är ju en plåtkant på t ex pallkragar. Ca 2,5 cm bred, alltså bockad utåt som ett överhäng, gör det svårt för dem att klara sig oskadda över.
Ölfällor (öl i nedgrävd burk, utan lock) har väl många provat, det gäller bara att tömma sådana regelbundet. Öllukten håller dock bara i sig några dygn, sedan behöver man byta i fällan.
Myskankor lär ska äta sniglarna, men de äter också och lika gärna av våra småplantor och annat grönt med hög vattenhalt, som t ex funkior. Att de gödslar mycket kan väl vara både fördel och nackdel kanske. De måste också ha tillgång till någon liten damm att bada i.
Att samla in sniglarna för hand är ju inte någon särskilt trevlig syssel-sättning, men fungerar alltid. Man får förstås aldrig tag i alla, men kan ju ändå minska återväxten, speciellt om man börjar tidigt. Sedan måste man ju även göra sig av med dem på något sätt. (Att flytta ut dem i naturen är inte något vidare bra sätt! Varje snigel kan på en säsong orsaka 400 nya individer…) Att salta på sniglarna är effektivt, men rena djurplågeriet. Samma sak med att hälla kalk på dem. Att klippa av huvudet är faktiskt humanare. Eftersom sniglar tycker om fukt och skugga kan man lägga ut plastsäckar, masonit eller liknande på utvalda platser, för att sedan vittja dem. Som lockbete kan man då ha rutten frukt eller blötlagd hund- eller kattmat t ex. Ett av de förslag jag sett på Nätet för att ta död på dem är att fylla en hink med ett par liter svag ättikslösning. Då lär de ska dö på en gång. Fungerar det tro? Döda sniglar bör man gräva ner också, annars blir de mat åt dem som är kvar…
(Dessa tips har jag lånat från www.gregow.se/dokuwiki/doku.php?id=links:bostad:mordarsnigel )
På senare år har det ju även kommit fram snigelmedel i form av järnfosfat (t ex Snigel Effekt ). Det kornade fosfatet har försetts med smaklig dragering och sniglarna äter mycket gärna av det. De slutar att äta, drar sig ner under jord, och dör. Rena giftet för dem alltså. Däremot är det inte giftigt för fåglar, igelkottar, katter eller hundar. Även fåglarna uppskattar desvärre den goda smaken, och för att få så mycket snigelmedel som möjligt kvar åt själva sniglarna kan man försöka lägga kornen i särskilda plastburkar, som ska ha en sten uppepå, för att fåglarna inte ska dra iväg med dem och tömma dem.
Ett annat medel är nematoder. Dessa fungerar bäst på unga sniglar, sedan hjälper de inte. Nematoderna behöver förvaras i kylskåp innan användning, det är ju mikroskopiska små djur. De har även ett bästföredatum.
Föreningen har fått ett erbjudande om samarbete med en firma i Göteborg som säljer medel för snigelbekämpning. Vårt åtagande är enbart att informera om sajten. De ligger allra bäst till i pris på bl a Snigel Effekt (jämfört med de sajter vi hittat på Internet). Ingen annanstans har vi heller sett ett så stort sortiment på ett och samma ställe. Medlen de för är Snigel Effekt (järnfosfat), MotSnigel (ett lergranulat), Nemaslug (nematoder), koppartejp 4 m (lär ska ge snigeln en svag el-stöt), snigelplockare på skaft, snigelfälla för öl och snigelbarer att lägga snigelmedlet i.
Företaget finns på Nätet och heter Snigelshopen. (www.snigelshopen.se ). De erbjuder oss som medlemmar i föreningen ytterligare 10 % på priserna i prislistan, när vi anger rabattkoden ”eskilstuna”. Var och en beställer förstås själv det den vill ha. Eller går ihop med några vänner eller grannar, för att dela på frakten.
Det är ju synd att det bara är vinbergssnäckor som går att äta!
/ eo
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar