tisdag 19 juni 2012

Dalarna

.
Väderlekstjänsten hade förvarnat om ostadigt väder, så resenärerna var försedda med paraplyer och regnkläder. Vi fick användning för dem redan till morgonfikat i den fina parken bredvid Jussi Björling-museet. Men trädgårdsmänniskor är ju ett härdigt släkte så några sura miner såg man inte ändå.

Museet var väldigt trevligt, en jättebra guide och väl varvat med berättande, bilder, filmsnuttar och skön musik. Och sedan fick vi titta närmare på alla minnen från hans karriär - t ex många tjusiga dräkter från kända operaföreställningar. Skivor med Jussi-inspelningar fanns förstås att köpa i butiken.

De små Björling-bröderna, tre från början och sedan fyra, hade en sträng regim i sin far, David Björling, även han utbildad operasångare. När de debuterade i en kyrka i Örebro var Jussi fyra år, och hans bröder tre resp sex år gamla. Det måste väl ha varit hjärteknipande! På gossarnas skolbetyg noterar man förvånat att de bara hade fått streck i musik, inte något betyg. Varför? Jo, fader Björling tillät inte sina söner att sjunga annat än när han själv var närvarande. Så de fick helt enkelt inte sjunga i skolan! De fick f ö inte mycket skolgång över huvud taget, eftersom de reste omkring i landet på konserter, och senare även i Amerika.

(För något större bild - klicka på bilden)

Fika under träden


Hade Jussi blivit förkyld i vätan?...


Guiden berättar


Kyrkokonsert 1916, Jussi då fem år gammal



Konstnärinnan Margareta Breitholtz-Nash med galleri - och trädgård - var nästa anhalt. Hon skulle ha öppen trädgård dagen efter, och vi hoppas att hon fick bättre väder då! Men lite regn hindrar ju inte trädgårdsentusiaster, och annars kunde man ju titta på hennes tavlor inne i galleriet. Hon hade trevliga plantor till salu också...


Redo för söndagen


Vacker rosa azalea


Växthus hade hon också


Vita aklejor stod och lyste


Skydd mot regnet fanns på terrassen


Många beundrade roseninkarvillean


En fin trädgård!

Dekorativ lewisia


På väg till dagens lunch vid Buskåkers Gästgivargård passade vi på att besöka Stora Tuna kyrkogård, där Jussi Björling ligger begravd. Han blev endast 49 år gammal. 


Stora Tuna kyrka


En ovanlig kyrkogård med vackra perennarabatter



Buskåkers Gästgiveri finns i en gammal 1600-talsgård. Man hade förvaltat arvet väl, med trämöbler och snygga dukar på borden. Att maten dessutom var av hög klass gjorde ju inte saken sämre... Kyckling med rosmarinsås och färskpotatis, och en bra salladsbuffé därtill. Till kaffet serverades vi dessutom goda små fromager. Några av matgästerna hittar du nedan:


God mat i trevligt sällskap (1-10)









Våra chaufförer får sig en matbit

Den goda desserten



Bäsna Trädgård är en annorlunda handelsträdgård. Dit styrde vi kosan sedan. Det hade enligt utsago regnat där rejält på förmiddagen, men vädrets makter var på bättre humör på eftermiddagen. Här fanns det mycket roligt att titta på, en trollstig bl a. Vi guidades runt i två grupper. Trädgården ligger i en norrsluttning, med naturligt rinnande vatten i slänten. Det hade ägaren utnyttjat till diverse bäckar och dammar. Överst i backen låg hans egen bostad, som var ett gammalt torp som byggts om och till. Tidigare hade han haft en blomsterhandel inne i Borlänge, men sedan 1988 satsade han på Bäsna istället. På hösten har de ljuskvällar här - som enligt vad vi hört ska vara väldigt trevliga. Om det inte vore så långt att åka...?

Många hittade fina plantor att ta med sig hem. Det är så roligt att botanisera!

Speciellt för Bäsna är att de även serverar kaffe med hembakt pelargonkaka. Blad av doftande geranium i kakan, och så dekorerat med vackra pelargonblommor. Jättegott!


Arrangemang av gerberor i ena dammen


På trollstigen kunde man möta en leopard


Ena gruppen tittar ut över trädgården


Här serverades det kaffe och kaka


Lika god som den ser ut!


Ja, nog hade det regnat även här...


Plank på sidorna gav vindskydd åt växterna


Blå irisar i perennadelen


Clematis fanns det förstås också


En vit azalea vore inte så dumt att ha...


Små träd ryms också i bussens bagagerum


En privatträdgård utgjorde dagens sista resmål, hos Inez och Kalle Arnesson i Bäck. Här hittade vi många annorlunda lösningar. Som clematis-ravinen... En liten dal avslutade tomten på ena kortsidan, med en smal bäck rinnande däri. Och på sidorna var det planterat mängder av plantor - mest clematisar. Alla hade fått en hemtill-verkad "klätterställning" av armeringsnät. Bara ett par stycken hade slagit ut nu - "men runt den 20 juli, då skulle ni se!" Sa Inez... Ja, det tror vi!

En stor damm med fiskar i fanns det förstås också. Och många olika fiffiga ställningar för rosor och clematis. Hela trädgården var omgärdad med elstängsel. Från början mot vildsvin, men numera bra skydd mot rådjuren också.

Väldigt snygga rabattkanter hade Arnessons. Smala plattor runt alla rabatter, för att kunna klippa gräset. Och så ganska stora, runda stenar, både som dekoration och för att hålla jord och växter på plats. Där lite mera jordmängd behövdes fanns innerst trästaket, och sedan utanpå stödjande runda stenar. Det var verkligen prydligt.

Fina växter hade de också förstås - även till försäljning. Det är alltid grädden på moset vid trädgårdsbesök!


Mjukt formad rabatt


Stenkanter överallt


Japansk kandelaberviva "Miller's Crimson"


En uggla - trevlig trädgårdsprydnad


En del klätterstöd var pyntade


Mycket växter fanns runt dammen


Den lilla bäcken


Den vita clematisen hade börjat slå ut


Trapp ner till ravinen


Sedan var det dags att tänka på hemresa - redan rejält försenade...  Ett sista stopp gjordes vid en vacker rastplats, där resenärerna fick sig en festis och en frukt till livs, och så drog vi på lotterierna. Eftersom vi denna gång reste med två bussar, fick vi ju ha vinst-utdelningen utomhus. Som vanligt gick förstås de på Bäsna nyinköpta plantorna allra först...


Den mindre bussens chaufför


Lilla bussen rymde 19 personer


Fin utsikt över sjön!


Inte förrän runt 9 på kvällen var vi hemma i Eskilstuna - fullproppade med intryck. Och med ett väl fyllt bagagerum under bussen!

/  eo

.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar