måndag 20 juli 2015

Trädgårdar inte alltför långt bort


Så här års är det ju väldigt roligt att besöka diverse trädgårdar, både privata och kommersiella. Vi har släkt i Norrköping, och passade då på att besöka Billbäcks plantskola lite utanför sta’n. (Ja, de som var med på resan till Östergötland har ju varit där.) De har en lockande plantskola – som vi inte hann titta på så mycket den här gången – och så idéträdgårdar och ett trädgårdscafé.

Själv förälskade jag mig i den långa rabatten längs gången in till entrén. Färgerna gick i blått, grönt, turkos, lila och grått, med lite vitt och rosa. Den var så vacker!

Blomsterkornellerna är också jättefina, och de japanska lönnarna. (Maten var också jättegod  -långkokt fläskkarré med läcker sås – och den här gången var det inte snålt med potatis heller ;-)

Som resmål på Tidningen Lands Öppen Trädgård 2015 valde vi i år Björnlunda, där Eva Bratt och Sören Gustafsson har en trädgård som de betecknar som Torpträdgård i storformat. Jag skulle nog vilja kalla den en botanisk trädgård! Torvpartier, stenpartier med barrväxter, riktigt ovanliga träd och massor av roliga och vackra små kuddväxter! Fast inte alla var klappvänliga kuddar, det satt ett slags nejlika i ett tråg som försvarade sig med näbbar och klor när man tog i den! Se men inte röra!

Plantor till försäljning fanns ju också - kunde bara inte motstå en pytteliten näva med bruna blad, som ska få vita blommor. Och den hette chokladnäva!


/   eo
(Större bild? Klicka i fotot!)


BILLBÄCKS

En så'n fin rabatt!


En äkta blomstersäng


Vit blomsterkornell


Den rosa är nog ännu mera ovanlig


Rosa kornell och dito japansk lönn


Den brokbladiga lönnen var också så fin


BJÖRNLUNDA

Olika färger på ljung tillsammans med timjan


En rar enkel rosavit lilja


Blodlönnen hade väldigt smala blad


Stewartia - påminner lite om platan på stammen


Skenkamelia/Stewartia med vackra blommor


Snyggt grånad trädgårdsmöbel och dito herre  ;-)


Den här lilla pippin var väl söt!


Glanskörsbär med sin dekorativa stam


Taklökar i snygg kombination


Vita liljor och en liten svart budda


Snygga blad - och dito bär!

.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar