tisdag 31 mars 2015

Trädgårdsmässan 2015


Det regnade hela vägen till Stockholm – och hela vägen hem. Och det syntes på pölarna att det inte varit många avbrott under dagen heller…  Men inne på Trädgårdsmässan var det varmt och skönt – och fullt! Många väljer söndagen för att en hel del försäljare då rear ut sina varor, för att slippa släpa hem dem igen. Bl a Plantagen reade ut plantor efter lunch, och köarna ringlade långa. Själv fyndade jag fyra st fina gräs till det facila priset av 20:- . Totalt! Någonting som jag aldrig sett på mässan förr var att publiken på vissa håll även tilläts att gräva upp växter ur montrarna strax före stängningsdags – ungefär som på Chelsea… Här kunde man bl a gräva upp stora orange tulpaner med lök, 10:- för 5 st. Och de holländska lökväxtförsäljarna försökte förstås som vanligt överträffa varandra med fantastiska sorter och dito priser… Liljor som kostat 20:-/st på morgonen kunde fås för en femma framåt kvällen.

Den idéträdgård som vann hette ”Uti vår Hage” och hade gjorts av Gustavshill. Här fanns ett uppdukat bord i det gröna, och grönsaksodlingar i sexkantiga pallkragar. Min favorit bland trädgårdarna var istället Uppsala Kommuns monter ”I Linnés lummiga salar”, där det bl a fanns en helt ljuvlig äng av kungsängsliljor, med Uppsala Slott i bakgrunden.

Vinnande balkong 2015 hette ”Hipp Hipp Hurra” och visade ett födelsedagsfirande där man delvis använde balkongen. Många ”balkonger” kan ju knappast tänkas vara regelrätta balkonger, de känns ju mera som jättealtaner eller trädgårdsuterum. Jag hörde flera som muttrade om detta – och tycker även själv att det kunde vara roligt att få förslag på vad man verkligen kan göra med normalt stora balkonger. Där ryms ju knappast stora soffgrupper, fontäner och träd. Men visst har de här stora ”balkongerna” sitt underhållningsvärde! Min egen favorit här hette ”Orkidéjägaren”. Sparsmakad och snygg. Annars var många montrar ganska fullproppade med diverse rekvisita.

SM i fågelholk är ju också en trevlig tävlingsgren på mässan. Denna gång vann ”Stambytaren”, med ”Björknästet” som tvåa och ”Husvagnen” som trea. Själv hade jag röstat på ”Stambytaren”, bl a för att det t v om den lilla dörren sitter en minifågelholk!

Årets pelargon brukar ju även koras under Trädgårdsmässan. I år heter den Violino, och går i lilarosa, med lite mörkare bladverk.

Mer om Trädgårdsmässan kommer på bloggen lite längre fram.

Imorgon är det ju dags för Årsmötet, med Roger Pedersens bilder från Asien, kaffe och lotteri. Fikat bjuder föreningen på. Plats: Torshälla IOGT, Lilla Gatan 7. Tid: Kl 19.00.

Välkomna!


/  eo

( Om man klickar i bilden blir den lite förstorad! )

"Uti vår hage" vinnare bland idéträdgårdarna


Blommig pall "Uti vår hage"


Linnémonterns blommande kungsängsliljor


"Hipp hipp hurra", som vann balkongtävlingen


Glada firare syns genom fönstren


Dekoration på "Hipp hipp hurra"-balkongen


Orkidéjägarens balkong. Snyggt!


Nr 10 vann, nr 2 tog silver och nr 4 fick tredjepriset


Vinnande holk. Kolla in den lilla minifågelholken t v om dörren!


Årets pelargon heter Violino


.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar