söndag 17 augusti 2014

Besök på Vilsta-Kolonien


Barbro Lönngren hälsade oss välkomna och berättade att Vilsta-kolonien bildades redan 1927, så den har gamla anor. Precis som på de övriga koloniområdena i sta’n så har det minskat något med själva odlandet, och många använder istället sin lilla stuga till prydnadsväxter och för att koppla av.

Omdiskuterad har den nya åpromenaden varit. Inte bara ligger stugorna mera oskyddade, utan dessutom minskade därigenom själva koloniens område med 40 % - det är inte lite det! Nya boule-banor har man fått som ersättning för de gamla, och de yttersta tomterna fick möjlighet att installera halvhöga trådstängsel. Faktum kvarstår väl ändå att de långfingrade har fått det ännu lättare nu här ute, särskilt under lågsäsong.

Själva åpromenaden och marken närmast ån ska numera skötas av kommunens folk, så det blir ju mindre jobb såtillvida – förutsatt att skötseln blir lika god som i egen regi förstås…

Området i sig är väldigt trevligt, med små gator hit och dit och med stugor av olika storlek och form. Många rara ”riktiga” kolonistugor finns kvar, med sin alldeles speciella charm. Men numera finns ju el indraget, vilket underlättar en hel del. Vatten finns att hämta vid vattenposter.

En liten badplats finns också, och flera bryggor. Och ett gemensamt föreningshus, med trädgårdsmöbler både på gräset utanför och på verandan. Där slog vi oss ned så småningom med våra kaffekorgar.

Under rundvandringen såg vi mörka moln dyka upp, och mot slutet av vår fikastund började det droppa lite, så en del paraplyer kom fram. Dock blev det bara en liten skur.

Tack Barbro och Bosse Lönngren för ett trevligt besök!


/  eo

(  Större bild? Klicka i fotot! )

Här bor Lönngrens


Det var skönast i skuggan


Barbro berättar om gammalt och nytt


Utsikt mot ån från promenadvägen


På Åpromenaden


Nästan som en kommandobrygga


Rar kolonistuga


Praktfulla flox


Blomsterprydd veranda


Prydlig pumpa


Vita kaktusdahlior


En blomsterälskares stuga


Vi blev inbjudna att titta...


Jättefina gladiolus!


Sockerbeta - de använde bladen i mat


Kaffesugna efter promenaden


I bakgrunden föreningshuset


Dags att ta fram kaffekorgarna


Mysigt att fika i gräset


Klippbergen-kolonister kan jämföra


Det började droppa


Det var inte värre än att Barbro kunde vara utan paraply...TORSHÄLLA STADS VÄXTMARKNAD

Lördagen den 30 augusti, kl 10.00-14.00 kommer - liksom förra året - att hållas en växtmarknad i Mormorstäppan (mitt emot Bergströmska gården) vid Lilla gatan 12 i Torshälla.

Även Eskilstunabor får delta, men arrangörerna vill ha in anmälningar redan idag, söndag den 17/8, på mailen, adress vaike@hotmail.com . Om man vill låna bord bör det anges vid anmälan. 

Kaffeservering finns på Bergströmska gården.

Har du kanske växter eller sticklingar till övers? Det var trevligt där förra året, lagom med bord och god kommers. 

Arrangörer är "Torshälla Blomsterstaden" i samarbete med "S:t Olofs Gille".

Vill man inte sälja så är man förstås lika välkommen att handla, eller bara komma och titta och ta en fika på Bergströmska!

/  eo

.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar