måndag 14 april 2014

Besök i växthusen vid Gustafslunds Handelsträdgård


Vi fick en väldigt intressant och proffsig guidning vid Gustafslund i lördags. Så var det också en av ägarna, Lena Karlsson, som visade oss runt. Hon är fjärde generationen som driver rörelsen! Det var hennes farfars föräldrar som startade företaget.

Med åren har växthusen blivit fler och fler och större och större. Nu täcker de 17.000 kvm yta – 6.000 kvm i kylrum. För att sköta om allt detta så är det 17 personer heltidsanställda, men nu när det är högsäsong sysselsätter firman 80 personer. Färdiga för försäljning just nu är tulpaner och narcisser och snart kommer sommarblommor som tagetes, petunior och pelargonior. Med åren har även vissa moment mekaniserats, som ifyllning med jord i krukor och viss plantering av småplantor.

Tulpaner odlas inte bara i stora ”fält”, utan även i vattenbäddar, där lökarna visserligen inte står i vatten hela tiden, men där rötterna kommer åt vattnet. Inte alla sorter passar för vattenodling. Fördelen här är att de kan förodlas i fuktiga omgivningar, utan att vara planterade till en början. Detta sparar ju utrymme en period. Ett annat sätt att spara på utrymmet är att odla tulpaner i tvåvåningssystem, med långa smala odlingsbäddar som går runt -  ibland är plantorna på översta våningen, så vandrar odlingsbäddarna bakåt och sedan förs de sakta ned till nedervåningen, och så går det runt.

Att plocka går ju däremot inte att automatisera! Många flinka händer väljer ut tulpaner med ungefär lika utvecklade blomknoppar, knipsar av dem och lägger dem i stora växtbackar. När det gäller vattenodlade tulpaner plockar man helt enkelt upp hela plantan med lök och allt, och sedan går den till kapning i en annan station.

Blommorna har precis bara börjat visa färg – de ska ju visa sin skönhet hemma i våra bostäder – inte i växthuset!

I packningsavdelningen är det full fart förstås, det är högtryck med efterfrågan på tulpaner och narcisser så här års. Snabba händer plockar ihop buketter om 10 blommor (för det mesta, det kan även variera), slår in dem i en avpassad plastbit som sedan försluts med en etikett. Sedan iväg på bandet, till personal som samlar ihop buntarna i kartonger som lastas på plåtvagnar, som därefter placeras i kylarna i avvaktan på transport med egna bilar. Ilastning sker inomhus, så blommorna är skyddade hela tiden.

Till midsommar ska hela växtsäsongen vara klar för Gustafslunds del. Sedan är det lugnt på sommaren, tills på hösten när det åter blir dags för plantering av lök och drivning och plantering av växter till jul.

Det är inte som för oss hobbyodlare – på vintern ligger vi i träda… Men nu börjar även vi vakna till!


/eo

(För större bild - klicka i fotot!)

Vi startade bland tagetesplantor


Intresserade åskådare


Grönt är skönt!


Det gäller att välja ut de bästa för tillfället


Lena Karlsson i rena tulpandjungeln...


Lökarna (t h) som blir över går mest till kompost


Knoppande pelargonior


Här plockas det vattenodlade tulpaner


Blommorna plockas då med lökarna kvar


Vattenodlingsbäddar för tulpaner


Med utsikt mot pelargonior


Tvåvåningsodling av tulpaner


Lena vid en av tvåvåningsodlingarna


Först ploppar krukor ned, sedan 
fylls de automatiskt med jord


Inne i packningshallen


Ljuvliga papegojtulpaner i stora fång


Packning vid löpande band


Här kapas lökarna bort


Sedan samlas tulpanerna i knippen


En härlig trave med lila tulpaner


Buketterna kommer åkande på bandet


"Levande blommor" - jo men visst!


Några av alla sorters tulpaner som odlas här


Tack för oss! 
Att alla besökarna även fick med sig en
tulpanbukett hem var förstås väldigt uppskattat!

.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar