tisdag 21 januari 2014

Trädgårdsutbildningar - som kan ge jobb


Trädgårdsföreningens devis är: ”Trädgård – ett växande intresse”, och precis så är det ju faktiskt också.

Trädgårdsintresset är i ökande i hela landet och branschen är i stort behov av medarbetare. Enligt en notis i Eskilstuna-Kuriren den 20/1 så finns det ett rekryteringsbehov av 2.500 personer om året med sådan utbildning. Men ungdomarna som söker till gymnasieutbildningarna har ännu inte uppmärksammat detta. Tydligen väcks för det mesta trädgårdsintresset inte förrän vid något senare år, och har man då redan gått en annan gymnasieutbildning får man ju inte påbörja en ny. I år kommer färre än 80 elever att utexamineras från gymnasiets Trädgårdsutbildningar.

Michael Insulander, kanslichef på Naturbrukets yrkesnämnd, talar om en nationell kris i trädgårds­sektorn. Tillgång och efterfrågan stämmer tydligen inte alls överens här. T ex i trädgårdsanläggningsbranschen finns det gott om jobb för utbildad arbetskraft, hälsar Rolf Östinge, trädgårdsanläggare i Arlöv.

På naturbruksprogrammet på gymnasierna kan man välja trädgårdsinriktning – eller djur, om man föredrar det – eller skogsbruk. Det finns många skolor som har sådan undervisning:

Den som inriktar sig på Trädgård får en grundläggande utbildning till att bli trädgårdsarbetare på friland eller i växthus eller anläggnings-arbetare av parker och golfbanor. Jobb finns ofta direkt efter gymnasiet, eller kanske vill man ytterligare utbilda sig inom området. Många startar även egna små företag.

Eftergymnasiala utbildningar finns förstås, exempelvis på SLU (Sveriges Lantbruks Universitet) där man kan bli t ex trädgårdsingenjör (180 hp). Via den här länken kan man hitta ett flertal sådana utbildnings­anstalter: http://www.naturbruk.se/redirect.asp

Även svenska kyrkan, med sina 3.500 kyrkogårdsanställda, anordnar egna utbildningar.

Alla vi som upplevt glädjen i att följa växter från frö till blommande planta kan ju skriva under på att det är ett kolossalt tillfredsställande arbete! Man får använda sin kreativitet, sitt skönhetssinne, man lär sig mycket och man får massor av frisk luft och motion…

Men hur ska vi kunna förmedla detta till ungdomarna? Så att de å sin sida kan få sina efterlängtade jobb, och så att trädgårds­branschen inte ska lida sådan brist på arbetskraft?

Förslag, någon?


 /  eo


(Större bild? Klicka i fotot!)

Odlling på friland


Himmelstalund - ett av naturbruksgymnasierna



Blandade bilder från trädgårdsutbildning

.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar