söndag 29 september 2013

Så var det dags för frost


Inte oväntat men rätt ovälkommet kom så frosten. Mycket hade vi hunnit ta in, men fuchsiorna stod kvar ute med en tunn gardin på sig – och det räckte inte alls. Men pelargonerna var inplockade, så nu är det fullt i källaren igen…

Dahliornas blast frös förstås, men det gör ju ingenting, och nu står rötterna i garaget och vintervilar sig. Prydnadspumporna hade vi precis skördat klart, och slängt ”lianerna” på komposten. Tur, för de blir verkligen inte trevliga att hantera när de frusit! Solrosorna, som glatt oss så länge, fick sig också en frosttörn, men småfåglarna misstycker inte, utan flyger flitigt dit och provianterar.

Och det finns förstås fortfarande en hel del som blommar ute. Höstastrarna är ju fina, och kärleksörterna likaså. Höstkrokusarna blir bara fler och fler under kornellerna, de är så himla tacksamma! Och höstkragar och gentiana är precis på gång att slå ut. Många buskar erbjuder vackert höstfärgade kvistar att sätta i buketterna – aronia, benved och björkspirea t ex. Och den koreanska plymspirean har jättefin höstfärg också. Japanska lyktorna är också roliga att ta in nu – jag brukar ”glömma” att rensa bort några inne i häcken, just för att ha dem i höstbuketter. Men då plockar jag bort nästan alla bladen på dem så att de granna lyktorna verkligen syns.

Dessutom har jag en nyinköpt amaryllis på gång…


/  eo

(Bilderna blir lite större om man klickar i dem!)

Tobaksblommorna doftar ljuvligt även inne i vas!


Pelargon från Trädgårdsmässan 2013, 
som haft sommarlov på altanen


Höstkrokusarna - de blir bara fler och fler!

.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar