måndag 10 juni 2013

Omtumlande dokumentär


Hur har de burit sig åt? Det undrar man när man sett dokumentären ”Inte bara honung”. Hur har man kunnat filma parningsflykten med ett drottningbi och en drönare, högt upp i luften? Hur kan man filma vilda bin som byggt sitt samhälle högt, högt upp i en slät klippskreva, omöjlig att klättra upp till? Och inne i skrevan bland alla bina. Imponerande!

Mycket vackra naturscener bjöd filmen på, inte minst uppe i alperna. Där odlade man bin på gammeldags sätt, som stor kontrast mot mandelträdsfälten i USA, där bina mera är industriarbetare… Vilka enorma fält med blommande mandelblommor!

Diskussionen om varför så många bisamhällen slås ut får inget entydigt svar i filmen, utan man säger att det beror på flera faktorer, där förstås bakterier och varroa-kvalstret ingår. I filmen får man reda på att kvalstren för ett bi är lika stora som kaniner för oss…

I Australien försöker man få fram bin som inte angrips av bakterier och varroa, men ändå är någotsånär fridsamma. Måtte de lyckas!

S k mördarbin orsakades av ett försök att para lugnare europeiska bin med afrikanska honungsbin, som importerades till Brasilien. Bisamhällen rymde, och började spridas över landet. För att sköta dessa bin i USA behövs det alltid skyddskläder, för de är så aggressiva, men de ger fin honung de också.

I Kina finns det på många ställen inte längre några bin alls, p g a att man sprutat med insektsmedel, vilket även slog ut bina. Detta har fört med sig att man istället skördar tidiga blomknoppar, tar bort pollenet (ungefär som man skördar saffran ur krokus), rensar, lägger i små påsar och säljer till äppelodlingar. Sedan får människan agera bi med pensel. Även det fungerar, med en stor arbetsinsats, men bina är förstås effektivare på jobbet.

Filmen följer biodlare från olika håll i världen, med deras glädjeämnen och bekymmer. En både mycket vacker och tänkvärd film. ”Inte bara honung” – nej, bina behövs ju för all pollinering av frukt och bär, äppelträd, körsbär, jordgubbar, svarta vinbär, pumpor…

Den som är intresserad av djur och natur har chansen att se filmen även idag måndag och imorgon tisdag på Rio, kl 18.30. (1 tim 30 min). Pris: 90:-, eller 80:- om man är pensionär.

/ eo

.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar