söndag 23 juni 2013

Årets dagsresa gick österut


Det första resmålet var Knutssons lilla pärla till trädgård i Oxelösund. Vackra och spännande växter, roligt trädgårdspynt och en fantastisk uppbyggd miljö med stora stenblock och en damm. Ett litet trädgårds-konstverk helt enkelt! Man kan bara ana sig till arbetsinsatsen… Att trädgårdsintresset är stort behöver man däremot inte gissa! Och kunskaperna likaså.

(Som vanligt gäller - för att förstora fotot något - klicka i bilden!)
Medhavd frukost bland klenoderna

Tolvgudablomman i fint sällskap av jungfruskor

Jungfrusko - såna små sötnosar!

Många fina barrväxter fanns det också

Ett vackert "bo" hängde i hörnet

En hög och fin sköldbräcka vid dammen

Hjälp en drake.......

Elegant gräsoval, lite yin och yang i solen


Från Knutssons styrde vi kursen mot Billbäcks plantskola och trädodling i Norrköping. Där finns en liten visningsträdgård förutom plantskolan, och så finns det ett café. Där passade vi på att ta dagens lunch. Det mysiga lilla huset rymmer inte så många i taget, så halva bussen fick börja med lunch och andra halvan startade istället med den intressanta visningen i träd-odlingen. En stund i plantskolan hanns också med – men där siktade nog de flesta mot nästa resmål – Botanicus plantskola i Skänninge, känd för att vara billig och ha många lite ovanligare plantor.


En av de vackra japanska lönnarna på Billbäcks

Blomsterkorneller är inte så vanliga

Nästan som Pippi Långstrumps hus

Åke och Nille språkar i dörröppningen

Dags att duka av och servera kaffet

Kaffe på maten är inte dumt

Man kan ju även kolla mobilen under tiden...

Intresserad grupp vid trädodlingen

Det är en hel del arbete med att odla fram fina träd

Clarence hette vår guide här


I Skänninge mötte oss Lennart Fredriksson. Plantskolan hade även den haft en tuff vinter, med stora mängder bortfrusna växter – men det fanns massor att titta på ändå… Även han har en liten visningsträdgård, där man kan se växterna i sitt sammanhang, vilket ju kan vara värdefullt. Ett gårdsmuseum i en liten stuga finns också där, och så har han ett rum med alla sina växter på bild, så man kan se hur de ska bli, alla de som inte blommar precis när man är där. På Botanicus handlades det mycket… Men det var en stor buss (vi var ju 60 personer) så det fanns stora lastutrymmen att stoppa i också.

Trevliga sittmöbler finns på Botanicus att ta igen sig lite i

Lennart Fredriksson har gjort ett litet museum med bl a gamla verktyg

Ska vi gå en liten vända till?

Lagom höjd på det lastutrymmet!

Påsar och lådor av alla de slag...

Den vita paradisliljan var bedårande

Staketet ut mot åkern var mycket dekorativt

Oj en sån praktblomma! Stäpplilja?

Jaha ja, så kommer den att bli när den blommar...

En pratstund i det sköna vädret


Några kilometer därifrån ligger den gamla kvarn- och hantverksbyn Öjebro, där även Sveriges äldsta kvarvarande valvbro av sten finns, byggd 1797. Nuförtiden trafikeras den bara av fotgängare och cyklister, så hela brobanan består nu av gräs!

Den gamla stenbron från bussen, på den moderna varianten

Inte alla broar har gräsmatta på sig!

Mitt på stod två minnesstenar. På den andra
hade "V" hamnat upp-och-ned...


Dagens sista resmål låg några mil bort, i Väderstad. Olga Cederborg, som tog emot oss, berättade att hon hade ramlat ned från en stege under beskärningssäsongen och brutit armen, och följaktligen gått med gips i två månader! Hon beklagade att ogräsrensningen blivit lidande… Undra på det!

Trädgården består av 4000 kvm planterad trädgård och 4000 kvm skogstomt. Vilket innebär att de även har en hel tjärn på tomten, med båt och allt! Och grillplats på en liten holme där.

Stora höjdskillnader fanns det också. Uppifrån den steniga höjden, där även köksträdgården fanns, hade man god utsikt över resten av trädgården. Fina trädgårdsprydnader fanns det lite här och var – som tur var så är ormen i det här paradiset av järn! Den lilla tallbacken på andra sidan var också jättefin. Med sten och järn som accenter, och med taklök och gul fetknopp inplanterade i mängder. Och med murreva, som nästan såg ut som linnea, vällande mellan trappstenarna …

Bussfikat satt bra sedan, innan vi vände kosan hemåt igen – dit vi anlände rejält försenade, trötta och mätta på intryck. Vår chaufför, Joakim, måste ju få en eloge också, för att han klarade att manövrera och hitta till alla våra udda resmål och för att han var så trevlig och serviceminded! Här kommer en virtuell ros! ;-) 
Olga svarar på intresserade frågor

En liten vattenkonst bland irisarna

En riktig snygging

Rottingflätad rygg på bänken

Och ytterst en korg med ett "fågelbo"

Köksträdgården var mycket dekorativ

Fågelboet var gjort av rostig ståltråd...

En liten damm fanns på toppen av berget

Passande med en ormskulptur på berghällen bredvid

Uppifrån höjden var utsikten god över trädgården

En hel liten tjärn rymdes det

En sån stilig tallbacke!

Prydlig gång med grön "matta"

Dags för bussfika innan hemfärden

Här fanns något för alla!


/ eo

.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar