fredag 23 mars 2012

Parker i Eskilstuna

.
Mathias Thuen, parkchef i Eskilstuna, besökte bibliotekets aktivitet Fredagsfika idag, för att berätta om "Stadsmiljö i Eskilstuna i ett parkperspektiv".

Han visade både parker och nya lekplatser på bild - en nyhet här är den färggranna gummiasfalten, ofta röd eller gul, som används i stället för sand under lekredskap. Då gör man inte lika illa sig om man ramlar, och redskapen blir också tillgängliga även för dem som har svårt att ta sig fram i grus och sand.

Smörparken är en fin park med gamla fina - och stora - träd, och nu finns också nyplanterade plataner vid fontänen. I Eskilsparken finns också många ovanliga träd och likaså i Rothoffsparken.

Nytt i Rothoffsparken kommer att bli ett skuggigt woodland vid huvud-entrén mot Tullgatan, emellan gatan och Rothoffsvillan. Där kommer det att finnas både träd och buskar av olika höjd och perenner, och allt ska bli tillgängligt genom stigar. Än så länge bara på planeringsstadiet. Men det låter spännande!

Varje säsong planteras flera hundra urnor som sedan placeras ut runt om i kommunen, till vår, sommar och höst. Snart är det dags för vårblommorna...

Och på vintern blir det istället extra belysning -  t ex det stora trädet i Stadsparken. (Som faktiskt bara drar 150 W sammanlagt!) De två lysträden i rondellen vid Stålforsskolan var även ett uppskattat nytt inslag i julas, och till nästa julhelg kommer det att tillkomma ytterligare ett arrangemang. Det ser man ju också fram emot.

Mathias Thuen inbjöd dessutom till diskussion efteråt, där det förstås framkom både ros och ris. Och gavs en del nya förslag. Bl a tyckte även han att det kunde behövas lite mera information om parkernas historia,   t ex i nya Kolimportparken, och lite trevliga listor om vilka träd som finns i de olika parkerna, och likaså vilka perenner vi kan hitta där. Störst chans blir nog att hitta sådan information på Nätet längre fram.  Här kan man hitta både bild och text om parkerna i Eskilstuna: http://eskilstuna.se/sv/Uppleva-och-gora/Idrott-motion-och-friluftsliv1/Parker-och-lekparker/Parker/

En sak som jag själv saknat på parkförvaltningens hemsida är uppgifter om stadens koloniträdgårdsföreningar. Flera gånger har vi fått förfrågningar på mailen, men inte kunnat ge någon information - eftersom inte vi heller hittat någon. Namn, lokalisering och en kontaktperson vore jättebra att hitta på parkwebben!

Tack Mathias Thuen och Biblioteket för en givande fredagsfika!

/  eo

Mathias Thuen vid filmduken


Så här ser bibliotekets nya café ut


Det var många intresserade där


Mera publik


Han avslutade med en skön vårbild

.


1 kommentar:

 1. Hej !
  Rasel Rahimi heter jag och ska veta hur man kan bli medlem for att hyra en byt odlar tomten

  och var ligger adressen i Eskilstuna området ?

  Tack

  MVH

  Rasel

  SvaraRadera